Son dönem Kırgız sinemasında bir auteur: Marat Sarulu
An auteur on the recent Kyrgyz cinema: Marat Sarulu
- Tez No: 579667
- Danışmanlar: PROF. MANASBEK MUSAEV, PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Sinema Kuramları, Kırgız Sineması, Auteur, Marat Sarulu, Cinema, Cinema Theories, Kyrgyz Cinema, Auteur, Marat Sarulu
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sinema yüzyıldan fazla bir süredir, görsel ve işitsel bir sanat dalı olarak tüm dünya üzerinde etkili bir anlatım diline sahiptir. Sinema tarihi daha ilk dönemden kurgu ve gerçeklik olarak ikiye ayrılmıştır. İki genel düşünce sinema tarihi boyunca üretilen kuramlar için iki büyük akımı temsil etmektedir. Gerçekçi Gelenek ve Biçimci Gelenek olarak adlandırılan bu iki büyük akım; sinema filmlerinin ürettikleri söyleme kaynaklık eder. Auteur Kuramı bu iki kuramın ardından incelenmiştir. Bu kuram; Marat Sarulu sinemasını incelemede diğer iki geleneksel akım; biçimcilik ve gerçekçilikle birlikte bize yol gösterici olmaktadır. Bağımsızlığın ilk dönemlerinde hakim olan belgesel-gerçekçiliğin dışında biçime ağırlık veren filmleri ile Marat Sarulu, Kırgız Sinemasında farklı bir konumda bulunmaktadır. Kırgız görsel kültür birikiminden, Kırgız kültürünün zengin tarihinden beslenmekle birlikte, Marat Sarulu filmlerinde, dönemin diğer filmlerinde olduğu gibi tipik bir Kırgız ailesi, köy yaşantısı gibi konular yerine, daha evrensel konuların işlendiği görülür. Marat Sarulu filmlerinin teması psikanalizden beslenir. Biçimci bir anlayışla, sinemanın teknik özellikleri, var olan gerçekliğin dolaysız aktarımı için değil, yönetmenin, görünenlerin ardında yatan görünmeyeni aramasıyla kullanılır. Varoluşçu felsefenin sorguladığı temalar, Marat Sarulu filmlerinin belirleyicilerinden biridir. Marat Sarulu'nun Auteur bir yönetmen olarak, sinemasını oluşturduğu tüm bu öğeleri kullanma biçimleri ve bu tercihlerin ardında yatan nedenler araştırılmaktadır. Kırgız Sineması'nın tarihsel süreçleri, günümüz Kırgız Sineması'nın bulunduğu nokta ve gelecekte Kırgız Sineması'na yön verecek olan nedenler, Marat Sarulu'nun bireysel örneği ile ortaya koyulmaya çalışılmaktadır. Son Dönem Kırgız Sinemasında Bir Auteur: Marat Sarulu Tezi, Kırgız Sineması'nın tarihsel gelişim süreci içinde geçirdiği evreleri ele almaktadır. Kırgız Sineması'nın başlangıcı, zaman içindeki değişimleri, günümüz Kırgız Sineması'nın sahip olduğu arka plan ortaya çıkarılmaktadır. Marat Sarulu sadece Kırgızistan odaklı bir sinema yerine başta Kazakistan olmak üzere, çeşitli ülkelerden sağladığı ortaklıklar ile Kırgız sinemasının, kapalı ve dar bir ekonomik alan içinde sinema yapmaya çalışmasına karşı, bir yol açıcı işleve sahip filmler üretmektedir. Bu gibi ortak üretimlerin çoğalması ile Kırgız sineması, bir ekonomik sektör olarak göz ardı edilmemesi gereken dünya sineması içinde kendine bir yer edinebilecektir. Bu tez çalışması; Marat Sarulu filmlerinin özelliklerini aktarırken, aslında bu filmlerin, genel anlamda Kırgız sinemasının gelişimini sağlayan bu tür özelliklere sahip olduğunu, sinema dilinin gelişmesi için bu filmlerin önemli bir rol oynadığını vurgulamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
For more than a hundred years, cinema has had an efficient narration language on the whole world as a visual and audial art branch. The history of cinema had been divided into two parts as fiction and reality from the very first period. Two main ideas represent these two great movements in behalf of theories, produced throughout the cinema history. These two great movements, called as Realist Tradition and Formalist Tradition, stand as a source for the discourses, produced by the cinema movies. Auteur Theory was analysed after these two theories. Together with formalism and reality, this theory; and two other traditional movements become a guideway in analysing the cinema of Marat Sarulu. Marat Sarulu stands on a different position in Kyrgyz Cinema with his movies, which focus on forms, except of the documentary-realism, which was dominant during the first period of independence. As well as getting nourished from the deposition of the Kyrgyz visual culture, the rich history of the Kyrgyz culture, it is seen that instead of subjects like a typical Kyrgyz family, village life, which are seen in other movies of the period; Marat Sarulu movies embrace more universal subjects. The theme of Marat Sarulu movies gets nourished from psycoanalysis. The technical features of cinema are used by the director through his search of the invisible behind the visible with a formalist sense; rather than for the indirect convection of the present reality. As an Auteur director, the way Marat Sarulu uses all these elements that constitute his cinema and the reasons laying behind these preferences are being searched. Historical courses of the Kyrgyz Cinema, the point where today's Kyrgyz Cinema is at and the reasons to direct the Kyrgyz Cinema in the future are tried to be revealed through the individual sample of Marat Sarulu. An Auteur on the Recent Kyrgyz Cinema: The thesis of Marat Sarulu approaches the stages of the Kyrgyz Cinema during the historical development period. The beginning of the Kyrgyz Cinema, its changes in the course of time, the background of today's Kyrgyz Cinema are being revealed. Instead of an only Kyrgyzstan-based cinema, Marat Sarulu produces movies, having a leading function, in spite of the fact that Kyrgyz cinema tries to make movies within a closed and narrow economic space with the help of associations, acquired from various countries, Kazakhistan being in the first place. With the increase of such coproductions, the Kyrgyz cinema shall have a place of its own within the world cinema, which shall not be neglected as an economic sector. While this thesis study transfers the characteristics of Marat Sarulu movies, it also tries to emphasize the fact that these movies indeed have such characteristics in general, which help the development of the Kyrgyz cinema and that these movies play an important role for the development of the cinema language.