Öğrencilerin lise yaşam kalitesi algıları ile okul bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the reklationship between high school students' perception of quality of school life and school engagement levels
- Tez No: 579809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yaşam kalitesi, Okul bağlılığı, Öğretmenler, Öğrenciler, Quality of school life, School engagement, Teachers, Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Öğrencilerin lise yaşam kalitesi algıları ile okula bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki, öğrencilerin lise yaşam kalitesine ve okul bağlılığına ilişkin görüşleri ve bu görüşlerinin cinsiyet, sınıf seviyesi, anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın verileri 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir Odunpazarı Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı liselerde öğrenim gören 990 öğrenciden Lise Yaşam Kalitesi Ölçeği, Okul Bağlılığı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde paket program, verilerin analizinde betimleyici istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson Momentler Çarpımı korelasyon çözümleme tekniği kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda bağımsız değişken düzeyleri arasında gözlenen farklılıkların kaynağını tespit etmek için Scheffe çoklu karşılaştırma testinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda öğrencilerin lise yaşam kalitesini ve okul bağlılık düzeylerini orta düzeyde değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin lise yaşam kalitesine ilişkin görüşlerinin cinsiyet ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı sınıf seviyesi ve anne eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Öğrencilerin toplam okul bağlılığı düzeyleri ile cinsiyet değişkeni, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir. Son olarak, lise yaşam kalitesi ile okul bağlılığı arasında orta düzeyde ve anlamlı bir ilişkinin bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between high school students' perception of quality of school life and school engagement levels. It was examined whether students' perceptions about quality of school life and students' school engagement levels differ depending on the factors such as gender, grade level and parents'educational level. Research data were collected from 990 students who attend Anatolian High School depending on Odunpazarı District National Education Directorate during the spring semester of 2017-2018 academic year through Quality of School Life Scale and Students School Engagement Scale and Personal Information Form. In the analysis of data, packaged software, sample t-test for independent groups, one way ANOVA and Pearson product-moment correlation analysis were used. Scheffe multiple comparisons test was applied to determine the sources of differences between levels of independent variables. The results indicated that high school students evaluated quality of their high school and the school engagement medium. The results also stated that there was no significant difference in students' opinions about quality of school life in high schools in terms of gender, fathers' educational level but there was a significant difference in students' opinions about quality of school life in high schools in terms of grade level and mothers' educational level. It was determined that there was no significant difference in students' thoughts about school engagement in terms of gender, mothers and fathers' educational level but there was a significant difference in terms of grade level. Finally, it was determined that there was a medium level and statistically meaningful relationship between the quality of school life in high schools and school engagement.