Ortaokul ve lise öğrencilerinin akademik destek algıları ile okul yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between academic support and school life satisfaction of secondary and high school students
  1. Tez No: 634722
  2. Yazar: ESRA ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik destek, aile desteği, öğretmen desteği, arkadaş desteği, okul yaşam doyumu, Academic support, family support, teacher support, friend support, school life satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ortaokul ve lise öğrencilerinin akademik destek algıları ile okul yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bunun yanında öğrencilerin anne-baba, öğretmen ve arkadaşlarından algıladıkları akademik desteğin ne düzeyde olduğu ve bu destek türlerinin öğrencilerin okul yaşamına ilişkin doyum düzeyi üzerinde nasıl etkilerinin olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel, nedensel karşılaştırılmalı ve ilişkisel model bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Malatya ili Darende ilçe merkezinde ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren okullarda öğrenim gören 2183 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise ilçe merkezindeki okullardan tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 972 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Akademik Destek Ölçeği”ve "Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği (ÇÖYDÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, t testi, varyans analizi ve basit regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin en fazla desteği öğretmenlerinden, daha sonra anne baba ve arkadaşlarından aldığı belirlenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin lise öğrencilerine göre anne babalarını ve öğretmenlerini daha destekleyici algıladıkları, lise öğrencilerinin ise arkadaşlarını daha fazla destekleyici algıladıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte ortaokul öğrencilerinin okul yaşam doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kız öğrencilerin öğretmenlerini ve arkadaşlarını erkek öğrencilere göre daha destekleyici algıladıkları ve okul yaşantılarından daha fazla doyum aldıkları belirlenmiştir. Sınıf düzeyi değişkenine göre yapılan analizlerde hem ortaokul hem de lise öğrencilerinde sınıf düzeyi arttıkça akademik destek ve okul yaşam doyum düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Not ortalaması değişkenine göre yapılan analiz sonuçlarına göre not ortalaması arttıkça algılanan akademik desteğin ve okul yaşam doyumunun arttığı belirlenmiştir. Anne-baba desteği, arkadaş desteği ve öğretmen desteğinin okul yaşam doyumu düzeyinin anlamlı yordayıcıları olduğu, bu üç değişkenin okul yaşam doyumuna ilişkin değişimin yaklaşık %26'sını açıkladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between the perceptions of academic support of secondary and high school students and their school life satisfaction levels. In addition, it was aimed to determine the level of academic support perceived by students from their parents, teachers and friends and how these support types affect students' level of satisfaction with school life. In the research, descriptive, causal, comparative and relational models were used together. The universe of the research consists of 2183 students studying in schools that provide secondary and high school education in Darende district center of Malatya province. The sample of the study consists of 972 students selected from the schools in the district center by the stratified sampling method.“Academic Support Scale”and "Multidimensional Student Life Satisfaction Scale (ÇÖYDÖ) were used as data collection tools. Descriptive statistics, t test, variance analysis and simple regression analysis were used to analyze the obtained data. As a result of the findings, it was determined that the students received the most support from their teachers and then from their parents and friends. It was determined that middle school students perceive their parents and teachers more supportive than high school students, while high school students perceive their friends more supportively. However, it was concluded that secondary school students' school life satisfaction levels were higher. It was determined that female students perceive their teachers and friends more supportive than male students and get more satisfaction from their school life. In the analyzes made according to the class level variable, it was determined that the academic support and school life satisfaction levels decreased as the grade level increased in both secondary and high school students. According to the results of the analysis made according to the grade point variable, it was determined that the perceived academic support and school life satisfaction increased as the grade point average increased. It was determined that parent support, friend support and teacher support were significant predictors of the level of school life satisfaction, and these three variables explained approximately 26% of the change in school life satisfaction.