Almanya'da üçüncü kuşak Türkiye kökenli göçmenlerin oy davranışında etnisite ve mezhep etkisi
Impact of sect and ethnicity on the voting behaviour of migrants from Turkey being the 3rd generation in Germany
  1. Tez No: 579829
  2. Yazar: SERAP ÇAĞLAR ÖZDOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAĞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-aşırı Oy Verme, Siyasal Katılım, Göçmenlerin Siyasal Katılımı, Alevi Göçmenlerin Oy Davranışı, Sosyal Bölünme, Kürt Göçmenlerin Oy Davranışı, Parti Kimliği, Transnational Voting, Political Participation, Political Participation of Migrants, Social Cleavage, Voting Behavior of Alevi Migrants, Party Identification, Voting Behavior of Kurdish Migrants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüz çoğulcu demokrasilerinde, göçmenlerin ev sahibi ülkelerin sosyo-politik alanlarına katkı ve katılımları giderek önem kazanmaktadır. Bununla birlikte ulus ötesi alana giren anavatan siyasetine dair göçmen yönelimleri, yalnızca lobicilik ya da kaynak ülke siyasalarıyla şekillenen diaspora katılım faaliyetleri açısından değil, ulus ötesi göçmen oy verme eğilimlerinin değerlendirilmesi ve anlaşılması bakımından da önemlidir. Göçmen siyasal katılım süreçlerinin ve seçmen davranışlarının ulus aşırı oy kullanma perspektifinden ele alınarak değerlendirilmesi ve çözümlenmesi çok sayıda farklı norm ve pratiklerden etkilenmesi sebebiyle karmaşık proseslerden oluşmaktadır. Sadece seçim sandığına oy atma olarak değerlendirildiğinde dahi, anavatan ve yeni ülke arasındaki sosyo-politik konstrüktif farklılıklar, göçmen oylama tutumunu etkileyebilecek faktörlerin yarattığı çok boyutlu süreçler, ilaveten çoklu tali aktörlerin etkin ya da durağan yapıları ulus aşırı oy verme eyleminin çok boyutlu bir yöntemle ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde üçünü teşkil eden ve en büyük yabancı grubu oluşturan Türkiye kökenli göçmenlerin hem Almaya hem de Türkiye' yönelik siyasal katılım algı ve düzeyleri ile oy davranışları ele alınmaktadır. Almanya'daki Türkiye kökenli göçmen grup farklı etnik ve mezhepsel kimliklerden oluşmaktadır. Buna rağmen çoğu zaman etnisite ve inanç konusunda homojen bir grupmuş gibi değerlendirilmektedirler. Bu doğrultuda Almanya'daki Türkiye kökenli göçmen grup iki etnik, iki mezhepsel değişkenler gözetilerek değerlendirilmiş, Türk Sünni, Türk Alevi, Kürt Alevi, ve Kürt Sünni olarak dört farklı grup olarak ele alınmıştır. Oy verme davranışına yönelik var olan literatür, bu dört değişken uyarınca derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak ele alınmış, göçmenlik fenomeni ile birleşen etnik ve mezhepsel farklılığın göçmenlerin kaynak ülke ve ev sahibi ülke siyasal katılımına ve oylama yönelimlerine dair etkileri anlaşılmaya ve analiz edilmeye çalışılmıştır. İlaveten çalışmada cevabı aranan sorunsallardan biriside; iki ülke nezdinde gerçekleşen oy verme eylemindeki davranışsal ve siyasal tutarlılığın olup olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
In today's pluralistic democracies, migrants' contributions and participations to sociopolitical fields of hosting countries are increasingly gaining importance. However, migrants' tendencies regarding motherland politics which are concern of transnational field are of importance from the aspect of not only lobbying or Diaspora participation activities formed by politics of country of origin but also of assessing and understanding transnational migrants' voting tendencies. Assessing and analyzing migrants' political participation processes and voting behaviors through addressing transnational voting perspective include complex processes due to being influenced by a number of different norms and practices. Even though it is considered only as placing one's ballot in the ballot box, it is required to address transnational voting action by a multi-dimensional method due to sociopolitical constructive differences between motherland and new country, multi-dimensional processes created by factors likely to influence migrant's voting attitude as well as active or stable characteristics of multiple side-actors. In this study; of Turkish migrants who constitute largest foreigner group and approximately three percent of population in Germany political participation perceptions and levels as well as voting behaviors in both Germany and Turkey are addressed. Turkish migrant group in Germany is indeed formed of different ethnicities and sects. Nevertheless, they are often considered as if they were a homogenous group in terms of ethnicity and religion. Accordingly, Turkish migrant group in Germany was considered observing as two ethnic and two sectarian variables and they were considered as following four different groups: Turkish Sunni, Turkish Alevi, Kurdish Alevi and Kurdish Sunni. Literature regarding voting behavior is analyzed by in-depth interview method according to such four variables and it was tried to be understood and analyzed what are the effects of ethnic and sectarian differences associated with migration phenomenon on migrants' participation to motherland and hosting country politics as well as voting tendencies. In addition, one of the questions tried to find an answer in this study was if there was a behavioral and political consistency in voting action realized in both countries.