Süper ligde oynayan hentbolcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
Nutrition habits of super league handball players
  1. Tez No: 580097
  2. Yazar: SERHAT GÖÇMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, beslenme alışkanlığı, hentbol, sporcu beslenmesi, Nutrition, eating habits, handball, nutrition of the sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma süper ligde oynayan hentbolcuların beslenme alışkanlıklarını çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 2017 yılında Türkiye süper liginde oynayan 86 Erkek, 82 Kadın olmak üzere toplam 168 hentbolcu katılmıştır. Bu çalışma nicel araştırmalardan genel tarama türünde olup betimsel bir çalışmadır. Araştırma verileri Ak (2004) tarafından geliştirilen Beslenme Alışkanlıkları Anketi ve Kişisel Bilgi Formuyla elde edilmiştir. Toplanan bu verilerin analiz edilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Değişkenlerin anlamlılık düzeylerinin belirlenmesinde α=0,05 ki kare (Chi- Square ) testi kullanılmıştır. Yine verilerin yüzde ve frekans analizleri yapılarak yorumlama işlemi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre süper ligde oynayan hentbolcuların beslenme alışkanlıkları α=0,05 anlamlılık düzeyinde ki kare (Chi- Square ) Testi sonuçlarına göre incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre hentbolcuların beslenme alışkanlıkları ile“ kilo ve beslenme-başarı arasındaki ilişki”değişkenleri arasında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Ancak“Cinsiyet, Yaş, Medeni Durum, Beslenme Konusundaki Bilgi Kaynağı, Kulüpte Beslenme Uzmanı Olup-Olmama Durumu”değişkenleri ile beslenme alışkanlıkları arasında α=0,05 anlamlılık düzeyinde ki kare (Chi- Square ) Testi sonuçlarına göre anlamlı farklılıklara rastlanılamamıştır. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada Süper ligde oynayan hentbolcuların beslenme alışkanlıklarının iyi seviyede olduğu beslenme ile ilgili yeterli bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca süper ligde oynayan hentbolcuların kulüplerinde beslenme uzmanı olup olmama durumu incelendiğinde büyük çoğunluğun beslenme uzmanına sahip olmadığı görülmektedir. Bu da beslenme konusunda sporcuların daha bilinçli ve daha fazla bilgiye sahip olmaları konusuna dezavantaj yaratmaktadır. Spor kulüplerinin beslenme uzmanları çalıştırması sporcularında beslenme konusunda daha bilgili ve bilinçli olmalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the nutritional habits of handball players in the super league in terms of various variables. Work to Turkey in 2017 to play in the super league 86 men, 82 women participated in a total of 168, including handball. This study is a descriptive study and it is a general screening type of quantitative research. The research data were obtained by using the Nutrition Habits Questionnaire and Personal Information Form developed by Ak (2004). SPSS package program was used to analyze these data. Α = 0.05 chi-square test was used to determine the significance level of the variables. Percentage and frequency analysis of the data was performed and interpretation was performed. According to the findings of the study, the nutritional habits of handball players playing in the super league were examined according to the chi-square test with α = 0.05 significance level. According to the results, significant differences were found between handball players' feeding habits and the relationship between weight and nutrition-success“. However, no significant differences were found between the variables ”Gender, Age, Marital Status, Nutrition Information Source, Whether or Not to Be a Nutrition Expert in the Club with and feeding habits according to the chi-square test at α = 0.05 significance level. As a result, in this study, it was found that handball players playing in the Super League have enough information about nutrition in which nutritional habits are at a good level. In addition, when the handball players playing in the super league are not nutrition experts in their clubs, it is seen that the majority of them do not have nutrition experts. This creates a disadvantage that athletes are more conscious and have more information about nutrition. The fact that sports clubs employ nutrition experts will help their athletes become more knowledgeable and conscious about nutrition.