Menopozal semptom şiddeti ve menopoza özgü yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting menopausal symptom severity and menopause-spesific quality of life
  1. Tez No: 580208
  2. Yazar: GİZEM TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Menopozal Semptom, Yaşam kalitesi, Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi, Risk Faktörü, Menopause, Menopausal Symptoms, Quality of Life, Menopause-Specific Quality of Life, Risk Factor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma menopozal semptom şiddetine göre bireylerin fiziksel aktivite, psikolojik durum ve yaşam kalitelerini karşılaştırmak ve menopozal semptom şiddetini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya yaş ortalaması 56.64 ± 6.59 yıl olan, perimenopozal ve postmenopozal dönemdeki 245 birey dahil edildi. Bireylerin menopozal semptom şiddetleri“Blatt-Kupperman Menopozal İndeks (BKMİ)”ve“Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği”ile, menopoza özgü yaşam kaliteleri“Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği”ile değerlendirildi. Bireyler daha sonra BKMİ skoruna göre“hafif(n=112), orta(n=107), ve şiddetli(n=26) semptomatik”olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerde ayrıca demografik (yaş, medeni durum, eğitim ve çalışma durumu) ve fiziksel özellikler (vücut kitle indeksi), medikal özgeçmiş (kronik hastalık durumu, obstetrik ve menopozal özellikler), fiziksel aktivite düzeyi, anksiyete ve depresyon düzeyi ve genel yaşam kalitesi değerlendirildi ve tüm bu parametrelerin menopozal semptom şiddeti ve menopoza özgü yaşam kalitesi üzerine etkisi araştırıldı. Çalışma sonuçlarına göre menopozal semptom şiddeti ve menopoza özgü yaşam kalitesi açısından medeni durum, vücut kitle indeksi, kronik hastalık varlığı, gebelik sayısı, menopozu algılama şekli, anksiyete düzeyi, psikolojik durum ve genel yaşam kalitesi istatistiksel açıdan anlamlı faktörler olarak tespit edildi (p0.05). Çalışma sonuçlarımıza göre, menopozal semptom şiddeti ve menopoza özgü yaşam kalitesi üzerine etkisi olduğu belirlenen tüm faktörler göz önüne alınarak, bireye özgü değerlendirme ve tedavi programları oluşturulmalıdır. Türkiye'nin kırsal, kentsel ve farklı coğrafi bölgelerinde yaşayan kadınlarda, menopozal semptomları ve menopoza özgü yaşam kalitesini etkileyen faktörleri inceleyen geniş örneklemli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to compare the physical activity, psychological status and quality of life of the individuals according to the severity of menopausal symptoms and to investigate the factors affecting the severity of menopausal symptoms. 245 individuals with a mean age of 56.64 ± 6.59 years in the perimenopausal and postmenopausal period were included in the study. Menopausal symptom severity of the individuals was evaluated with“Blatt-Kupperman Menopausal Index (BKMI)”and“Menopause Rating Scale”and the menopausal quality of life (QOL) of the individuals was evaluated with“Menopause-Specific Quality of Life Questionnaire”. Individuals were divided into 3 groups by using BKMI score as“mild symptomatic”(n=112),“moderate symptomatic”(n=107), and“severe symptomatic”(n=26). Demographic (age, marital status, educational and employment status) and physical characteristics (body mass index), medical history (chronic disease status, obstetric and menopausal characteristics), physical activity level, anxiety and depression level and general QOL was evaluate and the effect of all these parameters on menopausal symptom severity and menopause-spesific QOL was investigated. According to the results of the study, marital status, body mass index, presence of chronic disease, number of pregnancy, perception of menopause, anxiety level, psychological status and general QOL were found to be statistically significant factors in terms of menopausal symptom severity and menopause-specific QOL (p>0.05). On the other hand, there was no statistically significant effect for the factors of age, educational and working status, number of vaginal births, menopause type, menopausal stage and physical activity level (p> 0.05). According to the results of the study, individual assessment and treatment programs should be established by considering all factors determined to have an impact on menopausal symptom severity and menopause-specific QOL.Further studies with large samples are needed to investigate the factors affecting menopausal symptoms and menopause-specific QOL in Turkey's rural and urban women living in different geographical regions.