Turizm sektörünün kahramanmaraş ekonomisine etkisi
The contrubution of the tourism sector to the Kahramanmaras economy
- Tez No: 580224
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Turizm, Ekonomi, Kahramanmaras, Tourisim, Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Turizm olayının başlangıcı, M.Ö. 4000 yıllarına kadar yazıyı, parayı ve tekerleği ilk bulan ve kullanan Sümerlere kadar dayanabilmektedir. Yine M.Ö. 3000 yıllarında piramitler ve tapınaklar nedeniyle Mısır, gezginlerin ilgisini en çok çeken ülkelerden biri olmuş ve gezginler için yolların güvenlik altına alındığı, konaklama veya dinlenme amacıyla evler inşa edilmiştir Turizm olayını icraat eden kişi olan ''turist'' kelimesi ilk defa İbranilerin ikamet ettikleri yerler dışındaki uzak yerleri görmek, oradaki yaşantıları tanımak, insanların ekonomik vesosyal durumlarını gözlemlemek için gönderdikleri kişilere turist ve bu kişilerin yaptıkları eylemlere de turlamak ismini vermişlerdir. Turist ülke ekonomilerini önemli ölçüde etkileyen faktördür. Turizm ile ekonomi iç içe geçmiş kavramlardır. Bu nedenle turizm ekonomisi, bireylerin turizme yönelik ihtiyaçlarını turizm kaynaklarını kullanarak karşılamaya çalışan emek-yoğun ön planda olduğu bir alandır. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir hızla gelişmegösteren turizm sektörü, ağırlaşan ekonomik koşulları ve zorlu rekabetlerin yaşandığı günümüzde önemli rol teşkil etmektedir. Bu çalışmada hem millî ekonomiyi kalkındırma hem de kültür, sanat ve turizm unsurlarıyla dünyada sevgi ve barışın istikrarı için katkı sağlayan turizm kavramının ne ifade ettiği, ne zamandan beri kullanıldığını, turizm şekillerini ve Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren turizm çeşitleri incelenmiştir. Akdeniz Kentinin doğusunda yer alan ve tarih boyunca sık sık el değiştiren bu şehir, uygarlıkların izlerini günümüze taşıyan, zengin mirası ve muazzam doğal kaynakları ile farklı turizm çeşitlerine ev sahipliği yapmıştır. Kahramanmaraş'ta turizm sektörü açısından yeni yeni gelişme gösteren bu sektör Maraş'ın sahip olduğu zengin tarihi, doğal kaynakları ve hızlı gelişen sanayisi ile ileride önemli destinasyon noktası olabilme eğilimindedir. Kahramanmaraş genelinde gelen turist sayısına ve gelirine bakıldığında 2001-2010 yılları arasında 2215'ten 5586'ya yükselerek 2010 yılında yaklaşık 3.5 milyon $ turizm geliri elde etmiştir. Kahramanmaraş'ta illere göre konaklama sayılarına bakıldığında, Türkiye'de 2010 yılında işletme ve belediye belgeli tesislere gelen ziyaretçi sayısı toplam yaklaşık 53 milyon iken 2014 yılında bu rakam 66 milyona yükselmiştir. Aynı dönemde Kahramanmaraş ilinde yaklaşık 550 binden, 575 bine yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
The beginning of the tourism event, BC. Until 4000 BC, the first to find and use the wheel, the wheel and the wheel can last until the Sumerians. Again BC Egypt, where the pyramids and temples were present in the year 3000, was born in the most attracted of travelers and captured the safety of the roads for travelers. The tourist who performed the tourism event for the first time to see the remote places outside the places where the Hebrews reside, to recognize the life there, people sent to observe the economic and social status of tourists and the people they gave the name of the actions of the tour. It is a factor that significantly affects the economies of the country. Tourism and economy are nested concepts. For this reason, tourism economy is an area where labor needs are concentrated in order to meet the needs of individuals by using tourism resources. As in the world, Turkey also showing a great rapid development of the tourism sector, it poses a significant role today is experiencing worsening economic conditions and tough competition. In this study, it is examined what the tourism concept contributes to the stability of love and peace in the world with the elements of culture, art and tourism as well as the development of the national economy and how it has been used, the types of tourism and the types of tourism in Kahramanmaraş. This city, which is located in the east of the Mediterranean City and has changed its hands frequently throughout history, has carried the traces of civilizations to the present day, and has hosted a variety of different kinds of tourism with its rich heritage and enormous natural resources. This sector, which shows a new development in terms of tourism sector in Kahramanmaraş, tends to be an important destination in the future with its rich history, natural resources and fast developing industry. In terms of the number of tourists visiting Kahramanmaraş and its revenues, it increased from 2215 to 5586 between 2001 and 2010, resulting in tourism revenues of around $ 3.5 million in 2010. When the stay based on the number of provinces in Izmir, Turkey in 2010 and the number of business visitors to the municipalities certified facilities total about 53 million, while in 2014 this figure rose to 66 million. In the same period, it increased from 550 to 575 thousand in Kahramanmaraş.