Özel ve kamu hastanelerinde sağlık iletişiminin hastane kurum imajına ve kurumsal kimliğine etkisi: Özel ve kamu hastanesi ayrımında incelenmesi
The effect of healthcare communication on corporate image and identity at private and public hospitals
- Tez No: 580387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM AYTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Relations, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık iletişimi, Kurum imajı, Kurum kimliği, Sağlık hizmetleri, Health Communication, Corporate Image, Corporate Identity, Medical Services
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sağlık ve sağlık hizmeti sunumu, insan yaşamının sürdürülmesinde, belirli bir yaşam kalitesinin oluşturulmasında ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Sağlık personelinin hasta ve yakınları ile olan iletişimleri, hasta ve yakınlarının aldıkları sağlık hizmetinin kalitesi, yeterliliği ve memnuniyet düzeyinin bir hastanenin kurumsal kimliğine etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Bu bakımdan, sağlık kurumlarının hizmetlerinin kalitesinin ölçülebilmesi; elde edilen veriler doğrultusunda hizmet kalitesini artırarak sağlık kurumlarının geleceğe dönük politika ve stratejilerini belirlemesine önemli katkısı olacaktır. Çalışma kapsamında, özel ve kamu hastanesi ayrımında sağlık iletişiminin hastane kurum imajına ve kurumsal kimliğine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla İstanbul içi ve çevre illerden gelerek İstanbul'daki hastanelerde tedavi gören hasta yakınlarıyla, bazı hastalardan oluşan 400 kişilik örneklem grubuna anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS'e girilerek istatistiksel tablolar elde edilmiştir. Yapılan anket çalışmasında sağlık çalışanlarının davranış ve tutumlarına, hasta ve hasta yakınlarının hastanede yaşadıkları problemlerin, hastanenin fiziksel koşullarının ve imkanlarının hasta ve hasta yakınlarının özel veya kamu hastane tercihini nasıl etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışma, özel veya kamu hastanesinde sağlık hizmeti alan hasta ve yakınlarının bilgi alınan iletişim kanalları ve yaşadıkları problemlerin saptanması açısından önem arz etmektedir. Araştırmanın sonucuna göre hasta ve yakınlarıyla gerçekleştirilen iletişim kalitesiyle hasta ve yakınlarının memnuniyeti arasında pozitif (olumlu) bir korelasyon söz konusudur. Bir başka ifadeyle hasta ve yakınlarıyla etkin iletişim gerçekleştirildiğinde hasta ve yakınlarının memnuniyeti de artmaktadır. Ayrıca sağlık kurumunda yapılan alt yapısal iyileşmelerin kalite algısını da artırdığı söylenebilir. Bunun yanı sıra özel ve kamu hastanelerinin başarı düzeyi açısından hastaneler arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The serving of Health and medical service presentation have a specific importance on maintaining and preserving a certain life quality and substaining human life. It is an indisputable reality that the qualityi sufficiency and pleasure level of medical service received by and communication of medical staff with patients and their relatives, affect the corporate identity of an hospital. Therefore, the evolution of the quality of medical institutions' services can significiantly contribute to the improvement of service quality and future policies and strategies of medical institutions. In this research, it is tried to be revealed the effect of healthcare communication to the corporate image and corporate identity of on private and public hospitals. For this purpose, a survey study has been made on 400 participants(patients and their relatives)who came from İstanbul or nearby cities and are treated in hospitals of İstanbul. The Obtained data are analyzed by SPSS and constituted schemas are interpreted. It's tried to be analyze how hospitals oppotunities and facilities, the problems that patients and their relatives have faced and the medical staff's attitudes and behaviours affect the prefer of private or public hospital. Additionally, the conducteal research has importance to determine the communication channels between hospital and patients and their communication who get medical service in private or public hospitals. According to findings of the research, there's a positive corelation between the quality of communication with patients and their relatives and pleasure of patients and their relatives. In other words, when medical stafss actively communicate with patients and their relatives, the pleasure of patients and their relatives increases. Also, it can be said that the facility and opprtunity improvements in medical institutions increase quality perception. Besides, it is determined that private and public hospitals have no any singificant difference in level of achievement.