Rusya'nın ulusal güvenliğinde Orta Asya'nın rolü ve önemi
The role and importance of Central Asia in national security of Russia
  1. Tez No: 580407
  2. Yazar: HAVVA AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Orta Asya, Güvenlik, Ulusal Güvenlik, Putin, Russia, Central Asia, Security, National Security, Putin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Değişen dünya ile birlikte ülkelerin güvenlik algılamalarında değişiklikler meydana gelmiştir. Böylece güvenlik kavramının askeri anlamına ulusal güvenlik, çevre güvenliği, ekonomi güvenliği gibi anlamlar eklenerek genişletilmiştir. Soğuk Savaş döneminin çift kutuplu sisteminin Doğu Bloğu'nun lideri olarak Sovyetler Birliği, uluslararası güvenlik sistemini etkilemeyi başarmıştır. Çift kutuplu dünyanın sona ermesinin ardından SSCB'nin varisi olarak Rusya Federasyonu, ulusal güvenlik algılamalarında gelişmelerden en çok etkilenen ülke olmuştur. Stratejik rekabetin ve küresel çatışmanın merkezinde yer alan Orta Asya ise, Rusya'nın ulusal güvenlik stratejisinde en kritik halkalarından birini oluşturmaktadır. Bu çalışma 1991'den günümüze kadar küresel ve bölgesel dinamiklerin etkisiyle ciddi değişimler geçiren Rusya Federasyonu'nun başlangıcından günümüze kadar ulusal güvenliğinin oluşumunda etkili olan dönem belgelerini içermektedir. Ayrıca ulusal güvenlik anlayışındaki dönüşümden yola çıkılarak Orta Asya'ya yönelik güvenlik alanlarında sürdürdüğü politikaları ve ilişkileri ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Along with the changing world, there have been changes in the security perceptions of the countries. Thus, the military part of security has been expanded by adding meanings such as national security, environmental security and economic security. The Soviet Union, as the leader of eastern block in cold war, was able to influence the international security system. After the end of the bipolar world, as the heir of the USSR, the Russian Federation became the most affected by the developments in national security perceptions. Central Asia, at the heart of strategic competition and global conflict, is one of the most critical links in Russia's national security strategy. This study contains the documents which have affected Russia's national security formation altered by the effects of global and regional dynamics, from 1991 to this day. In addition, Russia's security politics and relations regarding Central Asia are issued based on the transformation of national security understanding.