Van ili futbol hakemlerine uygulanan 14 haftalık ekstensiv interval antrenman programının bazı biyomotorik özellikler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of 14 weekly extensive interval training program on some biomotoric features applied to van province football referees
- Tez No: 580408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, hakem, biyomotor özellikler, interval antrenman, Football, referee, biomotor features, interval training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Van ili futbol il hakemlerine uygulanan 14 haftalık ekstensiv interval antrenman programının bazı biyomotor özelliklere olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya gönüllü olarak katılan futbol hakemleri, deney grubu (n=16) ve kontrol grubu (n=13) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Futbol il hakemleri çalışmanın deney grubunu (XYaş:25,56±4,59 yıl, XV.A.:75,56±4,24 kg XBoy:177,63±4,19 cm), futbol aday hakemleri ise çalışmanın kontrol grubunu (XYaş:21,77±2,45 yıl, XV.A.:74,08±4,66 kg XBoy:176,69±4,79 cm) oluşturdu. Deney grubuna hakemlik antrenmanlarına ek olarak 14 hafta boyunca haftada 2 gün ekstensiv interval antrenman programı uygulanırken kontrol grubuna sadece hakemlik antrenman programı uygulandı. Çalışmada futbol hakemlerinin biyomotor özelliklerini belirlemek amacıyla hakemlere cooper, durarak uzun atlama, otur eriş, dikey sıçrama, 30 m. sürat ve 30 sn. mekik testleri uygulandı. Hakemlerin aerobik ve anaerobik güç değerleri dolaylı olarak belirlendi. Çalışmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS paket programı kullanıldı. Shapiro-Wilk normallik testi uygulanarak verilerin normal dağılım gösterdiği belirlendi. İstatistiksel yöntem olarak α=0.05 anlamlılık düzeyinde paramedik testlerden PairedSamples T Test uygulandı. Deney grubunda aerobik kapasite, esneklik ve 30 sn mekik testinde ön test ve son test ölçümleri arasındaki farkson test lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (p0.05). Kontrol grubunda 30 sn mekik testinde ön test ve son test ölçümleri arasındaki fark son test lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (p0.05). Sonuç olarak futbol il hakemlerine uygulanan ekstensiv interval antrenman programının bazı biyomotor özelliklere olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of the 14 week wide extensive interval training program on some biomotor features applied to male provincial referees who made football simulations in Van province. Football referees voluntarily participated in the study were divided into two groups as experimental group (n=16) and control group (n=13). The experimental group of football referees study (XAge:25,56±4,59 years, XB.W.:75,56±4,24 kg XHeight:177,63±4,19 cm), football candidate referees are the control group of the study (XAge: 21,77±2,45 years, XB.W.:74,08±4,66 kg XHeight:176,69±4,79 cm). In addition to the referee training, the experimental group was implemented as 2 days weekly extensive interval training program during 14 weeks. Whereas only the referee training program was applied to the control group. In order to determine the biomotor characteristics of soccer referees in the study, the referees cooper, standing long jump, sit access, vertical jump, 30 m. speed and 30 sec. Shuttle tests were applied. The aerobic and anaerobic power values of the referees were determined indirectly. SPSS package program was used for statistical analysis of data obtained without working. Shapiro-Wilk normality test was applied to determine the normal distribution of the data. Paired Samples T Test was used as statistical method from paramedic tests at α=0.05 significance level. In the experimental group, the difference between the measurements in the aerobic capacity, flexibility and 30 sec. shuttle test was found to be statistically significant in favor of the final test (p0.05). In the control group, the difference in the 30 sec. shuttle test was statistically significant in favor of the final test (p0.05). As a result,it can be said that the extensive interval training program applied to the football provincial referees has a positive effect on some biomotor features.