Takım çalışmasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri: Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Ordu ili örneği
The effects of teamwork on organizational commitment: case study of Ordu Province's Ülkü Ocakları Education And Culture Foundation
  1. Tez No: 580418
  2. Yazar: BAHRİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZAN CİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Takım çalışması, Ülkü Ocakları, Eğitim, Kültür, Organizational Commitment, Teamwork, Ülkü Ocakları, Education, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada takım çalışmasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın alan araştırması Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Ordu Temsilciliklerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın Birinci bölümünde, takım ve takım çalışması kavramı, takım çalışmasının amacı ve önemi, takımların özellikleri, takım türleri, takım oluşturma süreci, etkili takım çalışmasının özellikleri, etkili takım çalışmasının önündeki engeller ve takım çalışmasının yararları ve sakıncaları konularının kuramsal çerçevesinden oluşmaktadır. İkinci bölümde, örgütsel bağlılık kavramı ve tanımı, örgütsel bağlılık kavramının benzer kavramlarla karşılaştırılması, örgütsel bağlılığın sınıflandırılması, örgütsel bağlılık düzeyleri, örgütsel bağlılık göstergeleri, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılık ve iş davranışları, örgütsel bağlılık türleri gibi konular açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, takım çalışması ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler irdelenmiş ve bu alanda daha önce yapılan çalışmalar literatür taraması şeklinde incelenmiştir. Dördüncü bölümde takım çalışmasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin incelenmesi için, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Ordu Temsilciliklerinde bir araştırma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmayla ilgili sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Ordu Temsilciliklerinde gerçekleştirilen çalışmada 276 kişi ile görüşmeler yapılmış, uygulanan anket sayısı 213 adet olmuştur. Uygulama sonrası yapılan incelemede 12 anket geçerli sayılmamış, araştırmaya 201 adet anket dahil edilmiştir. Araştırmada elde ettiğimiz verilerin analizi SPSS ve Amos istatistik paket programı ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of teamwork on organizational commitment were tried to be determined. The field research of the study was implemented in the Ordu's Ülkü Ocakları Education and Culture Foundation Representatives. The first part of the study consist of the concept of team and teamwork, the purpose and importance of teamwork, team characteristics, team types, team building process, features of effective teamwork, barriers to effective teamwork and the theoretical framework of the benefits and drawbacks of teamwork. In the second chapter, the topics are explained such as the concept and definition of organizational commitment, comparison of the concept of organizational commitment with similar concepts, classification of organizational commitment, organizational commitment levels, indicators of organizational commitment, factors affecting organizational commitment, organizational commitment and business behaviours, organizational commitment types. In the third chapter, the relationship between teamwork and organizational commitment has been set and previous studies in this area have been examined in the form of literature review. In the fourth chapter, in order to examine the effects of teamwork on organizational commitment, a research was conducted in the Ordu's Ülkü Ocakları Education and Culture Foundation Representatives. Conclusions and suggestions related to this study are included. In the Ordu's Ülkü Ocakları Education and Culture Foundation Representatives, they were interviewed 276 people in this study and 213 questionnaires were applied. After the implementation, 12 questionnaires were not considered valid and 201 questionnaires were included in the study. The data obtained from the study were analyzed with SPSS and Amos statistics package program.