Muhammed Emin ibn Abidîn'in Reddü'l-Muhtâr'ında nahiv uygulamaları
Nahiv practices in Mohammed Emin ibn Abidin's Reddu'l Mukhtar
- Tez No: 580459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Reddu'l-Muhtâr, İbn Âbidîn, Kaynaklar, Nahiv, Fıkıh, Uygulamalar, Merfu, Mansûb, Mecrûr, Reddu'l-Muhtâr, Ibn Abidin, Sources, Nahiv, Fiqh, Practices, Merfu, Mansûb, Mecrûr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmada Reddu'l-Muhtâr adlı eserin nahiv uygulamaları ele alınmıştır. Eserin nahvî kaynakları ve İbn Âbidîn'in edebî analizleri tespit ve tertip edilmiş, böylece onun nahiv ilmiyle alakalı açıklama ve söylemleri ön plana çıkartılarak, fakih ve usûlcü tarafının yanı sıra edebî yönü gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırmada İbn Âbidîn'in edebî yönüne dikkat çekme, dil-nahiv bilgisinin önemi ortaya koyma ve nahiv kurallarının teorik yanını, Reddu'l-Muhtâr üzerinde tatbik edilmiş halini gösterme hedeflenmiştir. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Muhammed Emin İbn Âbidîn'in doğumu ve nesebi, eğitim hayatı, kişilik ve şahsiyeti, hocaları, öğrencileri ve eserde ismi geçen nahiv âlimleri, kitapları, görüşlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Reddu'l-Muhtâr'daki nahiv uygulamalarından merfu', mansûb ve mecrûr bölümleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the nahiv practices of Reddu'l-Muhtâr are discussed. The nahwî sources of the work and the literary analyzes of Ibn Âbidîn were determined and arranged, and thus, his explanations and discourses about the nahiv science are brought to the forefront and it is tried to show the literary aspect of him as well as the faqih and methodical side. In this research, it is aimed to draw attention to the literary aspect of Ibn Abidin, to reveal the importance of linguistic-nahiv knowledge and to show the theoretical side of nahvî rules and their implementation on Reddu'l-Muhtâr. The research consists of two parts. In the first part; the birth and generation of Mohammad Emin Ibn Abidin, his education life, character and personality, teachers, students and works; definition, purpose and importance of nahiv science; the relation of fiqh, hadith and tafsir with nahiv science are examined. In the second part; nahiv scholars mentioned in the work, their books, views and nahiv practices in Reddu'l-Mukhtar are mentioned.