Tasavvufi açıdan gece ibadeti ve kişinin manevi gelişimine katkısı
Vigil in islamic mysticism and its effect on spiritual journey
- Tez No: 580477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL PIRLANTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömür, Gece İbadeti, Manevi Gelişim, Allah'ın Rızası, Teheccüd, İhya, Gece Kıraati, Zikir, Tefekkür, Tesbih, Takva, Seher Vakti, İhlâs, Şükür, Seyr-ü Sülûk, Dua, Life, Vigil, Moral Improvement, Complacency of Allah, Night Prayer, Recovering, Ricetation of the Qur'an, Allusion, Consideration, Rosary, Godliness, Twilight, Worship, Gratitude, Spritual Development, Prayer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmamızda, gece ibadetinin öneminden, faziletinden, ayrıcalığından, manevi zevklerin kaynağından, berzah ve kıyamet azığı oluşundan, hayır kapılarının açılmasına vesile olabileceğinden, kişiyi günah ve gafletten koruyabileceğinden bahsetmeye çalıştık. Yine önceki ümmetlerdeki gece ibadeti, Allah'ın sevgisini kazanabilme yollarından birisi olarak gece ibadeti, Peygamberimizin vazgeçilmez nafile ibadetlerinden birisi olarak gece ibadeti ve onun faziletlerini incelemeye çalıştık. Sahabe, selef-i salihînin ve mezhep imamlarının gece ibadetlerinden ve geceyi nasıl ihya ettiklerinden söz etmeye çalıştık. Zirve seviyede gece ibadetine yer veren ehl-i tasavvuf ve bazı tarikatların uygulamalarını ulaşabildiğimiz ölçüde açıklamaya gayret ettik. Yine gece ibadetinin içeriğinden, gece kılınan namazların manasından, teheccüd namazının hükmünden, secde, gözyaşı, ilim tahsili, tefekkür, tezekkür, Kur'an-ı Kerim kıraati ile gece ibadetinin bağlantıları, kalkma zamanı, ihya etme süresi ve devamlılık esası, mazur ve muaf durumları, kalkamayanların durumu gibi hususları alt başlıklar halinde ele aldık. Ayrıca uyku ve gece ibadeti, ailece kalkabilme alışkanlıkları, kaylule uykusuyla gece ibadetini destekleme, gece ibadetine kalkabilmeyi kolaylaştıran ve zorlaştıran zahiri-batıni sebepleri ele alarak tezimizi neticelendirdik.
Özet (Çeviri)
In our topic 'Vigil', we tried to analyze firstly, the importance of vigil, than the vigil of previous religious communities, vigil as a way to acquire the love of Allah and thanksgiving to Allah, and finally vigil as one of the indispensable supererogatory prayer of our prophet. Additionally, we mentioned the vigils' merit, its specialty, being the source of moral pleasure and provision for doomsday, its contribution to good ways and protection against sin and negligence. Because of being cure of heart illnesses and healing of bodily diseases, we searched this subject. We explored the attitudes of companions of prophet, communion imams, denominational members towards vigil, and conveyed the way they revive this vigil. Moreover, we analyzed the content and the meaning of vigil, the validity of night prayer, the number of rakat and the way how to perform it; the connection between vigil and worship, tear, wisdom, consideration and reading of Koran; when to wake up, how long to pray, the permanency and when to be excuse for vigil. We finished our work with the subtitles sleep and vigil, the habit to prayer with the family, to support vigil with siesta, the facilitating and difficult reasons for vigil prayer.