Кыргызстан тарыхынын окутууда көркөм адабий чыгармаларды колдонуунун педагогикалык негиздери
Kırgızistan tarihi öğretiminde edebî eserlerin kullanılmasının pedagojik temelleri
  1. Tez No: 580506
  2. Yazar: KALBÜBÜ TAİROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKMATALİ ALİMBEKOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tarih, tarihi roman, edebi eser, tarih öğretimi, öğretim metodları, tarih dersi, öğretim ilkeleri, tarihi gerçek, history, historical novel, literature, fiction, historical study-its conducting, teaching methods, a history lesson, teaching principles, a history truth
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Vatan tarihini okutmada edebi eserleri kullanma meselesi bilim alanında henüz incelenmemiştir. Bu çalışmanın güncelliğini oluşturmaktadır. Vatan tarihinin eğitim programı ve ders kitaplarında kaynak olarak kullanılabilen edebi eserlere önem verilmemiştir. Edebi eserleri kaynak olarak kullanmaları için öğretmenlere ayrıca yardımcı ders kitapları hazırlanmamıştır. Vatan tarihini okutmada edebi eserlerin önemi ve bu sorunu çözebilmek için ilmi bilginin eksikliği arasında büyük fark görülmektedir. İşte bu tür farklılıklar bu sorunu çözmeyi amaçlayan bilimsel problemi ortaya çıkarmaktadır. Bunun dışında, çalışmamızın hedefi, konusu, tesisi ve alt amaçları tespit etmemizi sağlamaktadır. Araştırmanın Yöntemi Çalışmamızda ampirik yöntem (eğitim sürecini gözlemek, öğretmen, öğrencilerle konuşmak); kuramcı yöntem (ilmi kaynakları, okul programlarını, yöntem çalışmalarını incelemek); tarih ve edebiyat derslerine katılmak, bilgileri incelemek, yöntemle ilgili fikirleri incelemek gibi yöntemler gözlenmiştir. Çalışmamız giriş bölümü dışında iki bölümden oluşmaktadır. En sonunda da sonuç ve faydalanılan kaynaklar verilmiştir. Giriş bölümünde konunun güncelliği esas alınarak çalışmamızın hedefi, hipotezi, görev, konu ve tesisi belirtilmekle birlikte, onun teorik ve yöntemsel esasları da tespit edilmiştir. Bunun dışında, kullanılan ilmi yöntemler, konunun yeniliği ve pratik önemi de tespit edilmiştir. Çalışmamızda yerli ve yabancı bilim adamları M.M.Bahtin, D.Lihaçev, Ü.Kultaeva, K.Artıkbaev, G.İ.Murzahmedova, K.Dautov, A.Muratov, M.Tülökabılov ve D.Çokoeva'nın tarihi tür ve onun özellikleri ile ilgili sorunları ele aldıkları ilmi çalışmaları, bunun dışında tarih bilim alanında çalışan V.Nalivkin, Ç.Valihanov, K.Moldokasımov, C.Abdrahmanov, T.Kenensariev, K.Üsönbekov, B.Soltonoev, T.Ömürbektegin, T.Çorotegin gibi bilim adamlarının çalışmaları kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmamızın I.Bölümünde edebi eserleri eğitimde esas kaynak ve araç olarak kullanmanın anlamı ele alınmıştır. Ayrıca bu sorunun teorik incelemesi T.Kasımbekov'un“Sıngan Kılıç”, K.Osmonaliyev'in“Köçmöndör Kagılışı”, Tokombayev'in“Kanduu Jıldar”, Ç.Aytmatovun“Samançının Jolu”,“Erte Kelgen Turnalar”gibi eserleri esasında yapılmaktadır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, lise 8. ve 9. sınıflarda görülen Kırgızistan Tarihi dersinde edebi eserleri kullanma yöntemlerini tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte okullarda yapılan deneylerin sonuçları genelleştirilerek yapılan çalışmanın esasında liselerde Tarih dersinde edebi eserleri kullanmakla öğrencilerin zeka, mantık ve tarihi hafızasını genişletmeye yönelen bazı yöntemler oluşturulmuştur. Sonuç kısmında ise, Tarih dersinde edebi eserleri kaynak olarak kullanma eğitim ve yöntem bakımdan önemli ise de, günümüzde ona değer verilmediği ve lise 8. ve 9. sınıflarda görülen Tarih derslerinde edebi esereleri ek kaynak olarak kullanmanın önemi belirtilmştir. Bununla dersin daha da verimli olacağı ve Tarih dersinde edebi eserlerin kullanımı öğrencilerin tarihi hafızasını genişletmekle birlikte, onların edebiyata olan ilgisini de arttırdığı ayrıca belirtilmiştir. Edebi eserlerin Tarih dersinde kullanımı, tarih bilimini içeriği ve yöntemlerini geliştiren esas imkan olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The actuality of the research is in the usage of literature works on historical subjects in teaching the history of Kyrgyzstan. Because of the fact that there is no other research of this kind proved to be in science.There was no effort done in teaching programs of the history of Kyrgyzstan, no additional source of information in learning was given in books of literature works.Teachers lack of special books in the usage of literature works as an additional source of information. There is a vital scientific success and the needs to use, realize tasks in teaching the history of Kyrgyzstan using the fiction literature works on historical subjects. The above- mentioned opposition is referred to the solution of scientific problem created and gives the opportunity to investigate the object, subject, aims and requires of the given dissertation. The methods of investigation given in the dissertation are the following: empirical methods of reseach in investigation (to make observations in teaching process, the relationship between teachers and students); the way of theoretical reseach (to work on scientific literature, school programs, works on methodology); to participate in history and literature lessons, to analyze the information, to check the suggestions on methodology. The dissertation consists of the following parts: introduction, two chapters,conclusion and literature list. The actuality of research was put, its aim,hypothesis, tasks, its subject and object are found out theoretical and methodological basis were proved. Also, the scientific methods of investigation, its new parts and practical meaning were clearly shown. The research works of foreign and domestic scientists such as: M.M.Bahtin, D.Likhachev, U.Kultaeva, K.Artykbaev, G.I.Murzahmedova, K.Dautov, A.Muratov, M.Tylokabylov, D.Chokoevas historical genre, its peculiarities devoted to the tasks of scientific works, and also in the sphere of history the researchers were used as a sourse in the works of B.Nalivkin, Ch.Valihanov, K.Moldokasymov, Dj.Abdrahmanov, T.Kenensariev, K.Usonbekov, B.Soltonoev, T.Omurbek, T.Chorotegin. The first part of dissertation is about teaching the samples of fiction literature as the main source and means of aids, the peculiarities of usage are clearly shown. Mostly this task was realized and shown in a theoretical way in the sample works of some writers such as:“The broken sword”by T.Kasymbekov,“The rival of nomadic people”by K.Osmonaliev,“The bloody times”by A.Tokombaev,“The travellers way”The early cranes" by Ch.Aitmatov. The second part of the dissertation is about the usage of methods on literature works in history lessons of Kyrgyzstan in the 8th and 9th grades of secondary schools; some efforts were made in the usage of those methods. Along with the above-mentioned the experience –experimental works and their results at schools were generalized, on the base of activities and works some method suggestions were worked out on conducting history lessons with the use of samples, of fiction to improve students knowledge, logical thinking and memory. Though the use of samples of fiction in the history lesson are of pedagogical – methodological importance in conclusion, nowadays it is not highly estimated, the usage of fiction as an additional material in history lessons in the 8th -9th grades of secondary schools is greatly needed and of great importance are given there. Through the usage of the above –mentioned to improve the conducted lesson help not only to develop students thinking on history, but also it helps to adapt their thinking to fiction. The use of fiction in history lessons the importance of historical studies and the improvement of the methods as the main parts was also pointed out in the work.