Orff eğitiminin 4-6 yaş grubu çocuklardaki müzik öz yeterlik algılarına etkisi
The effect of orff education on music self-efficiency perceptions in 4-6 year old children
  1. Tez No: 580550
  2. Yazar: SEÇİL KENDİRCİ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Orff Eğitimi, Öz Yeterlik, Music, Music Education, Orff Education, Self-efficacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada Orff yöntemi ile çocuklara verilen müzik öğretiminin çocukların öz yeterlik düzeylerine olan etkisi çocuğun cinsiyeti, yaşı, annesinin ve babasının müzik aleti çalıp çalmaması, anne ve babasının mesleği gibi değişkenler üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu olan 29 Kontrol, 39 Deney olmak üzere toplam 68 öğrencinin demografik özellikleri frekans ve yüzdelik olarak belirlenmiş, verilerin normal dağılım uygunluğunu belirlemek için Kolmogorov-Simirnov testi uygulanmıştır. Veriler 30'dan büyük, homojen ve normal dağılım gösterdiğinden parametrik testler uygulanmıştır. Orff eğitiminin anaokulu çocukların müzik öz yeterlilik puanları ile demografik özellikleri arasında farklılık saptamak için bağımsız örneklem için“t”testi ve ANOVA testi uygulandı. Deney grubundaki çocukların ön test ve son test, son test ve kalıcılık testlerinde aldıkları öz yeterlilik puanlarına ait değerlerinin karşılaştırması için bağımlı örneklem için Paired Samples testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak bir farklılık saptanmıştır. Ön testte istatistiksel olarak cinsiyet, annenin, babanın, ailede olan herhangi birinin müzik aleti çalma durumu, babanın mesleği, annenin mesleği değişkenleri ile müzik öz yeterlilik düzeyleri arasında bir farklılık saptanmamış, yaş değişkenine göre müzik öz yeterlilik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Son testte cinsiyet, annenin, babanın ailede olan herhangi birinin müzik aleti çalma durumu, babanın mesleği, annenin mesleği değişkenleri ile müzik öz yeterlilik düzeyleri arasında bir farklılık saptanmamış, yaş değişkenine göre müzik öz yeterlilik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kalıcılık testte cinsiyet, annenin, babanın, aileden herhangi birinin müzik aleti çalma durumu, babanın mesleği, annenin mesleği değişkenleri ile müzik öz yeterlilik düzeyleri arasında bir farklılık saptanmamış, yaş değişkenine göre müzik öz yeterlilik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of music teaching given to children by the Orff method on children's self-efficacy levels were examined according to variables such as the gender, age, mother and father's playing of musical instruments and variables of the mother and father's profession. The demographic characteristics of the study were determined as frequency and percentage of 68 students, 29 of which were control group and 39 of them were Kolmogorov-Simirnov test. Since the data were larger than 30, homogeneous and normal distribution, parametric tests were applied. Since the data were larger than 30, homogeneous and normal distribution, parametric tests were applied. The Paired Samples test was applied for the dependent sample to compare the values of the self-efficacy scores of the pre-test and post-test, post-test and retention tests of the children in the experimental group. As a result of the study, a statistically significant difference was found between experimental and control groups. No statistically significant difference was found between sex self-efficacy levels of the mother, father, family, the profession of the father, the occupation of the mother and the profession and According to age variable, a statistically significant difference was found between music self efficacy scores. In the last test, there was no difference between gender, mother's father's family playing status, father's occupation, mother's occupation variables and musical self-efficacy levels and According to age variable, a statistically significant difference was found between music self efficacy scores. There were no differences between sex self-efficacy levels of mother, father and family, father's occupation, mother's occupation variables and sex self-efficacy and According to the age variable, a statistically significant difference was found between the music self efficacy scores.