Franchising sisteminin Türkiye ve AB ülkeleriyle karşılaştırmalı teknik analizi ve örnek uygulama
The comparative technical analysis of franchising system with a case study of Turkey and EU countries
- Tez No: 580551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Franchising Sistemi, Simit Sarayı, UFRAD, Franchising System, Simit Sarayı, UFRAD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kendini kanıtlamış firmaların marka, hizmet ve ürünleri, belirlenmiş süre boyunca belirli ücret ve koşullara dayalı bağımsız yatırımcılara verdikleri imtiyaz hakkı franchising sistemi olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'de 1980 yılında başladığını bildiğimiz franchising sistemi, Ulusal Franchising Derneği'nin de kurulması ile franchising uygulamalarında hızlı bir büyüme gerçekleşmiştir. Avrupa'da ve Türkiye'de yer alan franchising derneklerinin katkıları ile oluşan güven ortamı ve gelişim yadsınamaz bir gerçektir. Yatırımcıları cezbeden markalaşma ve hızlı büyüme fikri franchising sisteminin daha da benimsenmesini sağlamıştır. Avrupa ve Türkiye'de belirli bir noktaya ulaşmış olan franchising sistemini her açıdan ele aldığımız bu tez çalışmasında yatırımcıları bilgilendirmek ve cesaretlendirmek amaçlanmıştır. Franchising sisteminin tarihsel sürecini, bu sistemin türlerini, hukuki niteliklerini, tarafların yükümlülükleri ile yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususlar ve yatırımcıları ilgilendiren pek çok önerinin de yer aldığı başlıklar geniş bir çerçevede belirtilmiştir. Hem yurt içi hem de yurt dışı pazara açılarak yol kat etmiş olan Simit Sarayı firması ele alınarak franchising sistemi her açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. İşletme stratejisi olarak franchising uygulaması ile büyümeyi hedefleyen işletme ve yatırımcıların sistemdeki avantajları ve dezavantajları bu çalışmada konu edilmiştir. Bu tezin temel amacı yerel bir firmanın büyüme stratejisi olarak franchising sistemine geçmesinin sonuçlarını ve uluslararası pazarda büyümesini ele almıştır. Tez çalışmasının araştırma yöntemi nitel araştırma yöntemi olup, araştırma tekniği olarak ise örnek olay incelemesi uygulanmıştır. 2007 yılında franchising sistemine geçmiş olan Simit Sarayı, o tarihten günümüze izlediği büyüme stratejisi ile girişimcilere örnek olacak nitelikte bir ix profile sahip olmuştur. Simit Sarayı'nın franchising sistemi ile nasıl gelişme gösterdiğini ve geleneksel Türk mutfağının simgesi olan simidin franchising sistemi ile uluslararası pazarda bir marka olarak hangi aşamalardan geçerek ve nasıl öne çıktığı incelenmiştir
Özet (Çeviri)
The system in which time-tested firms give franchises to independent investors, to use their brands, services and products - based on certain fees and conditions - is called ''The Franchising System''. The franchising system which started to be used in 1980, with the foundation of the UFRAD, made a rapid rise in franchising practice. The secure environment that was created by the contribution of the associations in Europe and Turkey is an undeniable fact. Investor attracting marketing and rapid rise idea ensured the adoption of the francshing system. The intention of this thesis study, in which we discuss the franchising system, is to inform and encourage the investors. The historical process of the franchising system, varietys of the said system, its legal qualities, responsibilities of the parties with the issues about which the investors should be careful and suggestions that concerns the investors, are discussed in this thesis study. It is tried to evaluate the franchising system with tackling Simit Sarayı, which has come a long way in both national and international level. In this study, the advantages and disadvantages of the enterprises and investors who used this system as a business strategy, are examined. The main purpose of this thesis is to discuss the results of the transition of a local firm to the franchising system and its growth in the international market. The research method of the thesis study is a qualitative research method and a case study is used as a research technique. Simit Sarayı, which passed to the franchising system in 2007, has a profile that will set an example for the entrepreneurs with the growth strategy that has been followed since then. In what way Simit Sarayı used The Franchising system to make progress and what stages the symbol of the traditional Turkish cuisine -Simit- went xi through with the Franchising System, as a brand in international market, are examined.