Bilişim sektöründe esnek çalışanların sorunları: E-spor sektörü çalışanları üzerine bir inceleme
Problems of flexible employees in the science sector: A study on e-sports sector employees
  1. Tez No: 580697
  2. Yazar: CAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Esnek Çalışma, E-spor, E-spor Sektörü, Informatics, Flexible Working, E-sports, E-sports Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bilişim kavramı özünde bilgiyi barındırır. Bilgi ise bireylerin akıllarının alabileceği gerçeklik olgusu ve ilkeler bütünlüğü ile tanımlanmaktadır. Bilginin peşinde koşan bireyler bilgisayarın icat edilip kullanılması ile bir adım öne giderek bilgiyi bilişim yolu ile transfer etmeye başlamıştır. 20. yüzyılın son yirmi yılı içerisinde bilgi merkezli toplumlar dünya üzerinde önemli rol oynamıştır. 21. yüzyılda bilişim sektörü küresel anlamda önem kazanmış ve sektör içinde çeşitli alanlara bölünmüştür. Bilgisayarın bilişim sektöründe etkinliği internet ile daha da artmış ve çeşitli alanlarda kullanımı gelişmiştir. Bu alanlardan biri olarak ortaya çıkan elektronik spor sektörü sporun tarihine önemli bir yön vermiştir. Fiziksel ve zihinsel yeteneğin hâkim olduğu sporlardan ziyade bilgisayar karşısında internet aracılığıyla yapılan hızlı düşünüp karar verebilme, mantıklı hareket edebilme gibi yeteneklerin ön planda olduğu bir spor olarak devam etmektedir. Araştırma, E-spor sektöründe çalışanların yaşadığı ve yaşamakta olduğu çeşitli sorunlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu amaçla hazırlanan anket sorularına, sektör içerisinde yer alanların vermiş oldukları cevaplar üzerine betimsel tarama yapılarak araştırma sonuçlanmaktadır. Anket çalışması Türkiye'de toplam e-sporcu sayısının resmi olarak bilinmemesinden ve çeşitli sınırlılıklardan dolayı anketleri yanıtlayan 117 kişi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmaya katılanların sorulara vermiş oldukları cevaplar sonucunda geleceğe yönelik endişeler, yeterli oranda kazanç elde edememe ve sektörde yer alan birkaç kişinin mobbinge uğradığı görülmüş olmasına rağmen bireylerin yeni bir iş alanı olarak e-spor sektörünü tercih ettikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is essentially the information about IT. Knowledge is defined by the fact that the minds of individuals can take and the integrity of the principles. A panel of individuals running ahead of knowledge was invented, and one step at a time began to transfer knowledge through informatics. Information center in the last twenty years of the 20th century. In the 21st century, the IT sector has gained global importance and has been divided into various areas within the sector. The effectiveness of the computer in the IT sector has increased with the internet and its use in various fields has improved. The electronic sports sector, which emerged as one of these areas, has given an important direction to the history of sports. It continues as a sport where abilities such as fast thinking and decision-making and sensible action are made in front of the computer rather than the sports in which physical and mental abilities are dominant. The research focuses on the various problems experienced and experienced by employees in the e-sports sector. For this purpose, descriptive surveys of the answers given by the people in the sector to the survey questions are concluded. The survey known as the official total number of e-sports in Turkey and answering surveys is limited to 117 people due to various limitations. It can be said that individuals prefer the e-sports sector as a new field of work, although it has been seen that as a result of the answers given by the research participants to the questions, concerns about the future, not being able to earn enough earnings and a few people in the sector have been mobbing.