Avrupa Birliği uyum süreci politikalarının Gökçeada'daki Rum azınlığa etkisi
The impact of the European Union harmonization process policies on the Greek minority in Gökçeada (Imbros)
- Tez No: 580774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Rumlar, Gökçeada (İmroz), Avrupa Birliği
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Modernleşmenin ürünü olan ulus-devletleşme sürecinde yaşanan savaşların sonucunda tanımlanan azınlıklardan Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan halklardan biri olan, Gökçeadalı Rumlar üzerine yapılan bu çalışma, adalı Rumların Lozan Anlaşması'ndan sonra ekonomik, sosyal ve hukuki hayatlarında meydana gelen değişimleri ve dönüşümleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Azınlık kavramının içini oluşturan ögeler ele alındıktan sonra azınlık kavramının hangi esaslar dahilinde kuramsallaştığı tartışılmıştır. Azınlık kavramının tarihsel olarak nereden nereye geldiği, özellikle 20. yüzyıl içerisinde hangi kurumlar altında azınlıkların temsiliyetlerinin sağlandığı ve hukuki müktesebatın azınlıklar üzerine neleri ele aldığı üzerinde durulmuş, Türkiye'nin azınlık tanımlamaları ve azınlık politikaları dahilinde Rumlar özelinde yaşananlar çalışmanın merkezine konulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin azınlıklara yönelik politikaları, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde önem taşımaktadır. Azınlıklar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında köprü niteliğindedir. Rumlar, Anadolu'nun yüzyıllardır sakini olarak bu topraklarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Çalışmada, savaşlar ve güvenlik tehditleri neticesinde bozulan bağların 21. yüzyıl eylem planlarıyla beraber onarılması, yaşanan kayıpların telafisi, Rumlar ile dostane bağların yeniden kurulması ve bu ülkenin asli unsurlarından biri olmaları gerekçesiyle demokratik katılımlarının sağlanması esaslarının Türkiye Cumhuriyeti'nin global prestijine büyük katkı sağladığı ve devletler arası ilişkileri güçlendirdiği, yapılan alan araştırmasıyla ortaya koyulmuştur. İçeride ise birlik ve beraberliğe katkı sağlayacak anlaşmaların ve hukuki iyileştirmelerin Rumların geri dönüşlerine ve entegrasyonuna katkı sağladığı bulgularına erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which is about Rums (Greeks which living in Turkey) in Gökçeada who are one of the communities living in Republic of Turkey's territory and who are identified as minority as a result of wars during the process of nation-state which is a product of rationalisation, aims to reveal the transformations and changes on their economic, social and legal lives after the Treaty of Lausanne. In this study, items consisting of minority concept has been gone around and minority concepts speculative scope has been discussed. How the minority concept has been changed and transformed in history, by which institutions the minorities representations has been supplied and what judical texts which consist of treaties went around on behalf of minorities have been studied. Minority description and policies has been studied according to privacy of Rums, Rums of Gökçeada has been subject of study. The policies of Turkish Republic on minorities are of significance during accession of Turkey to the European Union. Minorities are like bridges between Turkey and European Union. The Rums in Gökçeada have been living on this land as citizens of Anatolia. In this study, reconciliations as a result of wars and security threats together with 21st century course of action, recovering the lost, reconnetion of peaceful relations with Rums in Gökçeada, contribution of democratic participation to Turkish republic's global prestige as they are primary component of this country and strenghten the relations among countries have been revealed by the field study. In goverment stuff, it has been understood that judicial improvements and treaties which will contribute to unity and solidarity has contributed to return and integration of Rums. Kevwords: Minority, Rums (Greeks), Gökçeada (Imbros), European Union.