Avrupa Birliği ortak tarım politikası ve Türkiye'nin uyum süreci
European Union common agricultural policy and Turkey's harmonisation process
  1. Tez No: 934424
  2. Yazar: OYA ÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELA ÇOLPAN NART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ortak Tarım Politikası, Türk Tarım Politikası, European Union, Common Agricultural Policy, Turkish Agricultural Policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tarımsal politikalar, ülkelerin ekonomik kalkınması ve sürdürülebilirliği için büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği (AB), tarım sektöründe sürdürülebilirlik, üretkenlik ve gıda güvenliği hedeflerini desteklemek amacıyla Ortak Tarım Politikası'nı (OTP) hayata geçirmiştir. OTP, AB üyesi ülkeler arasında tarımsal üretimi düzenlemek ve desteklemek için oluşturulmuş kapsamlı bir politika setidir. Bu politika, üye ülkelerin tarım sektörlerinde tek pazar ilkesini benimsemekte ve mali işbirliği mekanizmaları sayesinde tarımsal üretimi teşvik etmektedir. Üreticilere sağlanan ekonomik destekler, tüketicilere ise sağlıklı ve uygun fiyatlı gıda temin etmeyi amaçlayan OTP, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çeşitli reformlardan geçmiştir. Bu çalışmada, AB'nin Ortak Tarım Politikası'nın temel ilkelerini ve Türkiye'nin bu politikaya uyum sürecini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Tezde, Türkiye'nin tarım politikasının tarihsel gelişimi ve bu politikaların AB'nin OTP'sine uyum süreci analiz edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren tarım politikalarının değişimi, Türkiye'nin tarımsal yapısındaki yapısal dönüşümleri ve OTP ile uyum sağlama çabaları detaylandırılmıştır. Ayrıca, Türkiye'nin tarım politikalarının Polonya ve Romanya gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılması yapılarak, Türkiye'nin OTP'ye entegrasyonundaki avantajlar ve zorluklar tartışılmıştır. Çalışmada ayrıca OTP'nin tarihsel gelişimi, araçları ve reformları incelenerek Türkiye'nin OTP'ye uyum sürecinde karşılaştığı fırsatlar ve engeller değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde, Türkiye'nin OTP'ye uyum sürecinin tarımsal reformlar üzerindeki etkileri değerlendirilerek, Türkiye için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Agricultural policies are of great importance for the economic development and sustainability of countries. In this context, the European Union (EU) implemented the Common Agricultural Policy (CAP) to support sustainability, productivity, and food security in the agricultural sector. The CAP is a comprehensive policy framework designed to regulate and support agricultural production across EU member states. This policy adopts the principle of a single market and promotes agricultural production through financial cooperation mechanisms. The CAP aims to provide economic support to producers and ensure healthy and affordable food for consumers while also undergoing various reforms to meet environmental sustainability goals. This study comprehensively examines the main principles of the EU's Common Agricultural Policy and Turkey's adaptation process to this policy. The thesis analyzes the historical development of Turkey's agricultural policy and the process of aligning these policies with the CAP. The evolution of agricultural policies in Turkey, from the early years of the Republic, and the structural transformations in the agricultural sector, as well as the efforts to harmonize with the CAP, are detailed. Furthermore, a comparative analysis is made between Turkey's agricultural policies and those of Central and Eastern European countries, such as Poland and Romania, highlighting the advantages and challenges Turkey faces in integrating with the CAP. The study also explores the historical development, instruments, and reforms of the CAP, evaluating Turkey's opportunities and obstacles during the alignment process. In conclusion, the impact of Turkey's alignment process with the CAP on agricultural reforms is assessed, and recommendations for Turkey are presented.