Dada hareketi'nin sosyo-politik olarak incelenmesi
The socia-political analysis of dada movement
- Tez No: 580815
- Danışmanlar: PROF. MEHMED KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: the Dada Movement, socialism, art, revolutions, Marcel du Champ, liberalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, 1914-1918 yılları arasında gelişen Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı gücüyle doğan toplumsal kargaşanın Dada Hareketi'ne yansıması olarak incelenmiştir. Savaşı doğuran etkenlerin yanı sıra, alt yapısındaki temel sorunlar ele alınmış ve savaşın etkisiyle sanatsal hareket olarak ortaya çıkan Dada Hareketi'nin incelenmesi konu edinilmiştir. Gelişim halindeki modern dünya, gelişmeyi ağır sanayinin getirdiği silahlanma ve üstünlük algısı ile eş tutunca savaş kaçınılmaz olmuştur. Milyonlarca insanın savaştan ölü veya sakat olarak ayrıldığı bu dönem, Dada sanatçıları için katlanılır durum değildir. Dada başkaldırıydı; başta savaşa, dayatmacı kapitalist sistemin kendisine, kapitalist sistemin sanat diye nitelediği sanat akımlarına ve her türlü sistem anlayışına karşı tepki olarak ele alınabilir. Entelektüel insanların bir araya gelerek oluşturduğu bu hareket, felsefi alt yapısını anarşizm, nihilizm ve komünizm düşünce yapısından elde etmektedir. İlk bölümde, liberal kapitalist sistemin dayanakları incelenmiş, ikinci bölümde ise sosyalizm düşünürleri tarafından kurulu sistemin eleştirisi ele alınmıştır. Dada, mevcut sistemin eleştirisi ve politik olarak sanatta yansımasıydı. Sanatçıları için savaşın ana sebebi, kapitalist sistemin kendisidir. Bu tezde,“Dada Hareketi”denen sanat anlayışının politik alt yapısı, genel hatları ile incelenmiştir. Kısaltmalar Dizini: dada hareketi, sosyalizm, sanat, devrimler, marcel duchamp, liberalizm,
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the reflection of the social turmoil arising from the destructive power of the First World War between 1914 and 1918 on the Dada Movement. In addition to the factors that caused the war, the main problems in the infrastructure have been discussed and the study of the Dada Movement, which emerged as an artistic movement under the influence of the war, has been examined. The war was inevitable when the modern world in development coincided with the perception of arming and superiority brought about by heavy industry. This period, in which millions of people leave the war as dead or disabled, is not bearable for Dada artists. Dada was a rebellion; especially against the war, the capitalist system and the art movements of the capitalist system called art. Dada can be considered as a reaction to the understanding of all kinds of the system. This movement, which is formed by intellectual people coming together, derives its philosophical background from anarchism, nihilism and communism. . In the first part, the foundations of the liberal capitalist system are examined and in the second part the critique of the system established by the thinkers of socialism is discussed. Dada was the critique of the current system and its political reflection in art. For its artists, the main cause of war is the capitalist system itself. In this thesis, the political infrastructure of the art concept called "Dada Movement, is examined in general.