İşletmelerde ticaret ve vergi mevzuatı açısından amortisman uygulaması ve muhasebe işlemleri
Depreciation application and accounting operations in terms of trade and tax legislation in businesses
  1. Tez No: 580844
  2. Yazar: EMEL ARIKUŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAYRİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Amortisman, İtfa, Tükenme Payı, Amortisman Yöntemleri, Depreciation, Amortization, Depletion, Depreciation Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı işletmelerde amortisman uygulamasının Vergi ve Ticaret mevzuatına göre nasıl düzenlendiği ve aralarındaki temel farklılıkların neler olduğunu açıklamak ve konunun anlaşılabilir olmasını sağlamaktır. Bu çalışmada öncelikle amortisman kavramı ele alınmıştır. Bu kavramın tanımı yapıldıktan sonra amortisman yöntemleri vergi kanunları ve ticaret kanunu açısından irdelenmiş, uygulama yöntemleri açıklanmış, uygulamaya yönelik örneklere yer verilmiştir. Her iki mevzuat açısından amortisman uygulamasının farklılıkları ortaya konmuş farklılıkların temel nedeninin her iki düzenlemenin amacının farklı olmasından kaynaklandığı açıklanmıştır. Vergi mevzuatının temel gayesi vergi matrahının hesaplanması iken, 6102 sayılı Türk Ticaret mevzuatıyla ülkemizde yaygınlaşan standartların temel gayesinin ise finansal tablo kullanıcılarına doğru, açık, anlaşılır bilgi sunmaktır. Bu kapsamda her iki uygulamada tekil yapının sağlanamayacağı ancak amortisman düzenlemelerinde farklılıkların azaltılması için yasal düzenlemeler yapılması gerektiği önerilmiştir. Bu farklılıkların azaltılması aynı zamanda hem ilgililere hem de uygulayıcılara kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain how the application of Depreciation is regulated in accordance with current Tax and Trade legislation. It discusses the differences between the two, and endeavours to make the process more understandable. The concept of depreciation is discussed initially. Thereafter, methods of depreciation are examined in terms of Tax Law, and Commercial Law. Different methods of the application of depreciation are discussed, with reference to practical examples. The main reason for the differences in approach to depreciation between the two legal variations is due to the differing nature of their purposes. The primary purpose of Tax legislation is to calculate the tax base, whilst the Commercial requirement is to provide accurate and clear information to the users of financial statements, in terms of the standards required by Turkish Commercial Code No. 6102. It is hereby suggested that although individual structures cannot be provided, legal arrangements should be made to reduce the differences in depreciation processes. Reducing these differences will facilitate both parties, the practitioners of depreciation, and those concerned by it's calculation methods.