Kurumsal yönetim ve portföy performansı: Borsa İstanbul örneği
Corporate governance and portfolio performance: Example of Borsaİstanbul
  1. Tez No: 580915
  2. Yazar: SEREN AYDINGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu, Portföy Performansı, Jensen Yöntemi, Corporate Governance, Corporate Governance Ratings, Portfolio Performance, Jensen Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye'de SPK tarafından yetkilendirilen belirli kuruluşların 2011-2017 yılları arasında hangi firmalara kurumsal yönetim ilkelerine uyumlarına göre derecelendirme notu verdikleri belirlenmiştir. BİST'de 2011-2017 yılları arasında işlem gören firmalardan kurumsal yönetim derecelendirme notu alıp almamalarına göre 3 farklı portföy oluşturulmuştur. Kurumsal yönetim derecelendirme notları alan firmaların piyasa değerlerine göre sıralamalarında en büyük 10 firmanın aylık hisse senedi getirilerinden birinci portföy oluşturulmuştur. Kurumsal yönetim derecelendirme notları almayan firmaların piyasa değerlerine göre sıralamalarında en büyük 10 firmanın aylık hisse senedi getirilerinden ikinci portföy oluşturulmuştur. Son olarak kurumsal yönetim derecelendirme notu alan tüm firmaların aylık hisse senedi getirilerinden üçüncü portföy oluşturulmuştur. Oluşturulan portföylerin performansları tek kriterli performans ölçme yöntemlerinden olan Jensen Yöntemi'ne göre basit regresyon analizi ile ölçülmüştür. Basit regresyon modeli Tekli Endeks Modeli'ne göre kurgulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda birinci portföyün ve ikinci portföyün başarılı ancak üçüncü portföyün başarısız olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle kurumsal yönetim derecelendirme notu almanın portföy performansları üzerinde önemli bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It was identified certain organizations authorized by the Capital Markets Board (CMB) in Turkey between the years 2011-2017 which companies give ratings according to their compliance with corporate governance principles. Three different portfolios was created from firms according to receive or not receive corporate governance rating, traded in Istanbul Stock Exchange between the years 2011-2017. The first porfolio was created monthly stock returns of the top 10 firms in the rankings of the companies receiving corporate governance ratings according to their market values. The second portfolio was created monthly stock returns of the top 10 firms in the rankings of the companies not receiving corporate governance ratings according to their market values. The last and third portfolio was created monthly stock returns of all firms achieve corporate governance ratings. The performances of generated portfolios were measured by simple regression analysis according to Jensen Method which is one of the criteria of performance measurement. Simple regression model is designed according to Single Index Model. As a result of the analysis, it was found that the first portfolio and the second portfolio succeeded but the third portfolio failed. In other words, it is concluded that having a corporate governance rating has no significant effect on portfolio performance.