Klinik evre T1a ve T1b renal tümörlü hastaların parsiyel nefrektomi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of partial nephrectomy results of patients with clinical stage T1a and T1b renal tumors
- Tez No: 580938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek tümörü, parsiyel nefrektomi, laparoskopik parsiyel nefrektomi, Renal tumor, partial nephrectomy, laparoscopic partial nephrectomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Klinik evre T1a ve T1b renal tümörlü hastaların parsiyel nefrektomi sonuçlarının karşılaştırılması Yöntem: Kliniğimizde 2010-2019 yılları arasında açık/laparoskopik/laparoskopik yardımlı açık parsiyel nefrektomi yapılan toplam 142 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar klinik evre T1a (tümör boyutu 4 cm ve daha küçük) ve klinik evre T1b (tümör boyutu 4 cm'den büyük ve 7 cm'den küçük ) olarak 2 gruba ayrıldı. Her iki grup demografik özellikler, operatif ve postoperatif veriler, patolojik sonuçlar ve takip verileri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 50,45±14,10 ortalama vücut kitle endeksi 26,53±2,39 olarak saptandı. T1a grubunda yaş ortalaması T1b grubu yaş ortalamasından istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı. T1a grubunda kitle daha çok sağ böbrekte, T1b grubunda ise kitle daha çok sol böbrekte görüldü. Bu durum istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Renal skor ve kitle boyutu T1b grubunda istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı. İskemi süresi ortalaması T1a grubunda 18,39±6,32 T1b grubunda 19,09±5,52 olarak saptandı. Her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Operasyon süresi ve kanama miktarı T1b grubunda daha yüksek olmasına rağmen her iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. T1a grubunda istatistiksel anlamlı olarak laparoskopik parsiyel nefrektomi oranının daha yüksek olduğu görüldü. Her iki grupta ortalama yatış süresi, dren süresi ve komplikasyon oranları arasında anlamlı fark saptanmadı. Postop 1. ay kreatin yükselmeleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Patolojik alt tipleri her iki grupta benzer olarak görüldü. Cerrahi sınır pozitifliği T1a grubunda %7,1 T1b grubunda %11,9 olarak saptandı. Her iki grupta birer hastada nüks olduğu görüldü. Sonuç: Her iki grupta yapılan karşılaştırmalarda cerrahi ve onkolojik sonuçlar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamış olup parsiyel nefrektominin 4 cm'den büyük tümörlerde de güvenle uygulanabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of partial nephrectomy results of patients with clinical stage T1a and T1b renal tumors Methods: A total of 142 patients who underwent open / laparoscopic / laparoscopic assisted open partial nephrectomy between 2010-2019 were evaluated retrospectively. Patients were divided into two groups as clinical stage T1a (tumor size 4 cm and smaller) and clinical stage T1b (tumor size greater than 4 cm and smaller than 7 cm). Both groups were compared in terms of demographic characteristics, operative and postoperative data, pathological results and follow-up data. Results: The mean age of the patients was 50,45 ± 14,10 and the mean body mass index was 26,53 ± 2,39. The mean age of the T1a group was significantly higher than the T1b age group. In the T1a group, the mass was mostly seen in the right kidney and in the T1b group, the mass was mostly seen in the left kidney. This was statistically significant. Renal score and mass size were significantly higher in T1b group. The mean duration of ischemia was 19,09 ± 5,52 in the T1a group and 18,39 ± 6,32 in the T1b group. No statistically significant difference was observed between the two groups. Although the duration of operation and bleeding were higher in T1b group, there was no statistically significant difference between the two groups. The rate of laparoscopic partial nephrectomy was found to be higher in T1a group. There was no significant difference between mean duration of hospital stay, duration of drainage and complication rates in both groups. There was no statistically significant difference in postoperative first month creatine elevations. Pathological subtypes were similar in both groups. The surgical margin positivity was %11,9 in the T1b group and %7,1 in the T1a group. Recurrence was observed in one patient in both groups. Conclusion: No statistically significant difference was found between surgical and oncologic results in both groups. Partial nephrectomy could be performed safely in tumors larger than 4 cm.