XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası (V.:1b-206a) (inceleme-metnin çeviri yazısı-indeks)
Poetry magazines which belongs to 19th century (V.:1b-206a)(research, translation of the text, index)
- Tez No: 580979
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, mecmua, şiir mecmuası, Maraşlı divan şairleri, Divan poetry, magazine, Maraş divan poets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 477
Özet
Türk milletinin kendi öz edebî zevkiyle Arap ve Fars edebî zevkini kaynaştırdığı divan edebiyatı üzerinde birçok araştırma yapılmış ve yapılmaya da devam edilmektedir. Çalışmamıza konu olan XIX. yüzyıla ait şiir mecmuası, Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu 128 numarada kayıtlıdır. Tamamı 578 varaktan oluşan şiir mecmuası, genelde divan şairlerinin özelde de Maraşlı şairlerin şiirlerini ihtiva etmektedir. Mecmuada bulunan şiirlerin çoğu ise dinî-tasavvufî içeriktedir. Bu tezle çalışmamıza konu olan şiir mecmuasının 1b-206a varaklarını hazırlamış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Many research has been done and is being done on the divan literature where merged the turkish nation has its own literary pleasure and the Arap and Persian literary pleasure. Themed our study in the 19th centruy poetry magazine in Konya lettering works is registered in Konya works district library Kahramanmaraş city public library at 128 number. The poetry magazine, which consists of 578 leaves, usually includes the poems of the divan poets, especially the poets of Maraş. Most of poems in the magazine contain religious mysticism. We have prepared the leaves of the 1b-206a of the poetry which is the subject of this thesis study.