XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası (V.: 206b-410a) (İnceleme-metnin çeviri yazısı-indeks)
Poetry magazines which belongs to 19th century (V.: 206b-410a) (Research, translation of the text, index)
- Tez No: 472271
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, mecmua, şiir mecmuası, Maraşlı şairler, Divan poetry, magazine, poetry magazine, poets of Maraş
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 389
Özet
Estetik endişenin ön plana alındığı ve duygunun yoğun olduğu divan şiiri, yedi asırlık bir maziye sahiptir. Önceleri Arap ve Fars etkisinde olan divan şiiri tedricen kendi mecrasında gelişmiştir. Bu süre içerisinde birçok üstat şair yetişmiştir. Çalışmamıza konu olan mecmua da böyle üstat şairlerin şiirlerini ihtiva eden XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası olup, Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu 128 numarada kayıtlıdır.Tamamı 578 varak olan bu mecmuadaki şiirlerin çoğu dinî tasavvufi içeriktedir. Mecmua, genelde divan şairlerinin şiirleri, özelde ise Maraşlı şairlerin şiirlerinden müteşekkildir. Bu çalışmayla üzerinde hiç bir ilmî çalışma yapılmamış bir şiir mecmuasını tanıtmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Divan poetry in which priority given to aesthetics and strong emotion has seven centruies old past. Divan poetry formerly has been developed under the influence of Arabic and Persian, then has gradually generated its own works. During this span. Many Remarkable poets were educated. The poetry magazine that is issue of our study which includes the poetries of such master as well, belongs to 19.centruies, and it is registered in Konya The Written works Region Library, Kahramanmaraş The Public Library Collection numbered 128. This magazine's which is in total 578 pages, the part of v.:206b-410a is our thesis subject. This magazine's, which includes religious mystic mostly, writter is unknown. Magazine generally composed of divan poetries, but specificly the poets of Maraş. With this study it is introduced that the magazine which has not been studied before.