XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası (V.: 410b-552a)
XIXth century poetry collection (V.: 410b-552a)
  1. Tez No: 525918
  2. Yazar: HANDE ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, mecmua, şiir mecmuası, Maraşlı Şairler, Divan poetry, collection, poetry collection, poets of Maraş
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Klasik Türk Edebiyatı Türklerin İslam medeniyeti çerçevesinde meydana getirdiği bir edebiyattır. Uzun bir geçmişi olan klasik Türk edebiyatında konu kadar sözün söyleniş şekli ve söz güzelliği de önemli olmuştur. Klasik Türk edebiyatının önemli kaynaklarından olan şiir mecmuları meraklılarınca derlenmiş şiirlerden müteşekkil eserlerdir. Çalışmamıza konu olan mecmua da XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası olup, Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu 128 numarada kayıtlıdır. Tamamı 578 varak olan bu mecmuadaki şiirlerin çoğu dinî-tasavvufi muhtevalıdır. Mecmuanın bir kısmı(206b-410a) Erdal YALÇIN tarafından yüksek lisans tezi olarak yapılmıştır. (1a - 206a) varaklar arası ise Ömer Ali KARAGEÇEN tarafından yapılmaktadır. Mecmua, genelde divan şairlerinin şiirlerinden müteşekkildir. Mecmuanın büyük bir bölümü ise Maraşlı divan şairi Hāmî'nin şiirlerini ihtiva etmektedir. Mecmuada 25 şairin adı geçmektedir. Bu çalışmayla söz konusu şiir mecmuasını tanıtmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature is a literature that has been emerged by Turkish people within the framework of Islamic civilization. The long history of Classical Turkish literature indicates that the mode of articulation and the beauty of words have become as significant as the subject. Poetry collections, which are significant sources of classical Turkish literature, are works composed of beautiful poems compiled by their fanciers. This study has employed a collection which includes such beautiful poems of the XIXth century and which is registered at number 128 in Konya Written Works Regional Library Kahramanmaraş Karacaoğlan Provincial Public Library Collection. The majority of the poems containing a total of 578 pages hold religious mystic content. A part of the collection (206b-410a) has been conducted by Erdal YALÇIN as a master's thesis (1a -206a) and the pages have been prepared by Ömer Ali KARAGEÇEN. The collection is mainly composed of the poems of divan poets. The majority of the collection encompasses the poems of Hāmî who is from Maraş. 25 poets have been included in the collection. We have introduced aforementioned poetry collection in the present study.