XIX. yüzyıla ait bir Şiir Mecmuası V.: 256b-506a
Poetry Magazines which belongs to 19th century V.: 256b-506a
- Tez No: 584204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir mecmuası, klasik Türk şiiri, Maraşlı divan şairleri, Mecmua, poetry, classical Turkish poetry, Marash divan poets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 416
Özet
Mecmualar, klasik Türk şiirinin önemli kaynaklarındandır. Genellikle meraklılarınca derlenmiş seçme şiirlerden oluşan bu eserler, günümüzün şiir antolojisi mahiyetindedirler. Mecmualar, yazıldıkları dönemin genel şiir beğenisini ortaya koyması açısından da ayrıca önemlidir. Şiir mecmuaları yazma eser kütüphanelerimizde sayı itibarıyla en çok bulunan eser türleri arasındadır. Üzerinde çalıştığımız mecmua, XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuasıdır. Çalışmamız bu mecmuanın 256b-506a varaklarını ihtiva etmektedir. Mecmua, Kahramanmaraş'ta bulunan Hafız Ali Efendi İlmî Eserler Kütüphanesi 291 numarada kayıtlıdır. Söz konusu şiir mecmuası genelde birçok divan şairinin şiirlerinin yanı sıra özelde Maraşlı divan şairlerinin şiirlerini ihtiva etmesi bakımından ayrıca kıymetli bir eserdir. Konunun amacı mecmuada yer alan şairlerin şiirleri ile birlikte tanıtılmasıdır. Mecmualar klasik Türk şiirinin önemli kaynaklarından biridir. Şiir mecmuaları, kaynaklarda adı geçmeyen unutulmuş şairlerin şiirleri ile bilinen şairlerin divanlarında bulunmayan/bilinmeyen şiirlerini ihtiva etmesi bakımından önemlidir. Bu bağlamda bir şiir mecmuasını incelemek klasik Türk şiirine katkı sağlayacaktır. Klasik Türk şiirinin beslendiği kaynaklar ve bu kaynakların nasıl kullanıldığı incelenerek, bu şiirin daha iyi anlaşılması sağlanacaktır. Daha çok Maraşlı divan şairlerini ihtiva eden bir mecmua üzerinde çalışmak da bilinmeyen Maraşlı divan şairlerini şiirleri ile birlikte gün yüzüne çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
Mecmuas are the most important resources of Classical Turkish Poetry. These works consisting of eclectic poems usually arrenged by fanciers have charecteristic of today's poem anthology. Mecmuas are also important in terms of the fact that they implicate the common taste of their written period. Poetry mecmuas are one of the most obtainable written works at our libraries. The mecmua on which we work contains pages of 256b-506a and it is a mecmua belonging to XIX. century. The mecmua is taken when it is booked fort he number of 291 at Hafız Ali Efendi Scientific Works Library. The mentioned mecmua of poetry is also an important work in terms of including not only lots of divan poets' poems but also divan poets' poems from Maraş. The aim of topic is to introduce poets in the mecmua with their poetry. Mecmuas are also one of the significant resources of Classical Turkish Poetry. Poetry mecmuas are important on account of including forgotten poets' poems that have no name in resources and known poets' poems that are absent/unknown. In this context, investigating a poetry mecmua contributes to classical Turkish poetry. Examining resources fed by Classical Turk poetry and how these resources used will contribute to being understood this poetry more. Studying on a mecmua including especially poets from Maraş will uncover unbeknown divan poets from Maraş with their poems.