Grafik tasarım ve sanatta kadın imgesi: Dirim esin tutku
Woman image in graphic design and art: Living inspiration passion
- Tez No: 581368
- Danışmanlar: PROF. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, sanat, kadın imgesi, dirim, esin, tutku, Graphic design, art, woman image, life, inspiration, passion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tarihsel süreç içerisinde insan, iç ve dış doğasıyla bağlantıları, zihinsel deneyimi ve dirimsel enerjisiyle işlevsel bir etkinlik içerisindedir. Duyusal izlenimler ve duyu organlarıyla doğayı keşfederken, coşku, haz gibi duyumlar aracılığıyla da çevresiyle etkileşir. Dışsal koşullar, olaylar ve farklı etkilenmelerle bilgisini geliştirirken, bilincini yüceltir. İnsanın dirimsel enerjisi, içerden ve dışardan gelen tepkilerle, yaşamını devinim içinde gerçek doğrulara yöneltmiştir. Güzellik ve haz alma duyguları, yaşanılan toplumsal değerlere meydan okuma ve yaratıcılık, sanatsal ve kültürel değişimlere yol açar. İnsan, sanatsal ürünleri tutkusuyla gerçekleştirerek, sanatın yaşamı daha güzel estetik değer ortamlarına taşımasını sağlamıştır. Hayatın içinde kadın duyarlılığıyla yaşama dokunma güdüsü, kadının içinde var olduğu yaşam ve bu yaşamın kadın üzerindeki baskısı, denetim ve yönlendirme gibi olgular karşısında sanat, sanatsal üretim, sanat ürünlerinin üretiminde kullanılan kadın imgesi değerlendirilmiştir. Sanat, moda, kozmetik, reklam ve basının, kadının tüm yaşam değerlerini yönetme arzusu, kadın üzerindeki ideolojik saldırı, kimliği üzerindeki tartışmalar, toplumsal kültürlere göre kadını biçimlendirme çabaları konularında sorunlara yanıtlar aranmıştır. Yüzyıllar boyunca kadının sıkıştırıldığı kalıplar ve günümüzdeki baskılara karşı duruş, insanın insanlaşma sürecini duyumsayan, destekleyen başkaldırı konularına yönelik sanatsal çalışmalarla ortaya konulmuştur. Kadına karşı sürdürülen yerleşik, ideolojik baskı ve yönlendirmeler irdelenmiş, anlatım dili olarak resimsel grafik çalışmalardaki imgeler incelenmiş, sanatsal kimlik olgusu sorunsalı araştırılmıştır. Yaşam ve yaşamdaki kadın olgusu, toplumsal değer yargıları, eğitim sorunu, kimlik arayışı, özgürlük, eşitlik, empati, sevgi gibi konular işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the historical process, man is in a functional activity with his connections with his inner and outer nature, his mental experience and his vital energy. While exploring nature with sensory impressions and sensory organs, he interacts with his environment through sensations such as enthusiasm and pleasure. It exalts its consciousness while developing its knowledge through external conditions, events and different influences. The vital energy of man has directed his life to real truths in motion through internal and external reactions. Feelings of beauty and pleasure, defiance of social values and creativity lead to artistic and cultural changes. By realizing artistic products with passion, human has enabled art to carry life to more beautiful aesthetic value environments. Art, artistic production and the image of women used in the production of art products were evaluated in the face of such phenomena as women's sensitivity to life, the motive to touch life, the life in which women exist and the pressure of this life on women, control and direction. Art, fashion, cosmetics, advertising and the press's desire to manage all life values of women, ideological assault on women, debates on identity, efforts to shape women according to social cultures were sought answers. The patterns that women have been pressed through for centuries and the stance against today's pressures have been revealed through artistic works on the issues of rebellion that support and support the humanization process. The resident, ideological pressures and orientations against women were examined, the images in pictorial graphic works were examined as the language of expression and the problem of artistic identity was investigated. Topics such as women in life and life, social value judgments, education problem, identity search, freedom, equality, empathy and love are covered.