S.B.Ü. Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğine başvuran hipotiroidi hastalarında hastalıklarıyla ilgili bilgi düzeyi ve doğru ilaç kullanımı
The knowledge level and the correct drug usage in hypothyroidy patients applied to the Family Medicine Clinic in SBU Ankara Numune Training and Research Hospital
- Tez No: 581543
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL KASIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: hipotiroidi, levotiroksin, doğru ilaç kullanımı, tedavi uyumu, hastalık bilgi düzeyi, hypothyroidism, levothyroxine, correct drug usage, Adherence to treatment, disease knowledge level
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tedavi uyumu ve doğru ilaç kullanımı tüm dünyada oldukça önemli bir problemdir. Hipotiroidi de doğru ilaç kullanımında ve tedavi uyumunda sıkça eksiklikler görülen kronik bir endokrin hastalıktır. Çalışmamızda hipotiroidi hastalarının hastalıklarıyla ilgili bilgi düzeylerini ve ilaçlarını doğru kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmamız gözlemsel ve kesitsel bir anket çalışmasıdır. Eylül 2018- Aralık 2018 tarihleri arasında SBÜ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine gelen hipotiroidi hastalarına hazırlanan anket uygulandı. 128 (%84,2)'i kadın 152 hastaya ulaşıldı. Hipotiroidi semptomları sorgulandığında en çok (%53,9) kilo alımı cevabı alındı. Yemek ile levotiroksin arasında bırakılan zaman aralığı sorgulandığında, kullanıcılardan yalnızca %21,7'si 60 dakika aralık bırakırken, %19,1'inin 30 dakikadan daha kısa bir süre aralık bıraktığı öğrenildi. Hastalara yemek ve ilaç arasında 60 dakika ara vermelerinin söylenip söylenmediği sorulduğunda ise %66,4'ü hayır cevabını verdi. Levotiroksinle birlikte mide koruyucu, demir, kalsiyum gibi ilaçların kullanımı %43,4 oranında bulundu. Bu ilaçlarla arasında 4 saat aralık bırakılması gerektiği bilgisi sorgulandığında ise %83'ünün bunu bilmediği saptandı. Hastaların %77'sinin ilacını kırarak kullandığı saptandı. Bunlardan %78,6'sının kalan parçayı sonraki günlerde içtiği öğrenildi. Hastaların çoğu (%73) hipotiroidinin aşırı kilo alımına neden olduğu şeklinde yanlış inanışa sahipti. Hastalara gebelikte tiroid ilacı kullanımı sorulduğunda doğru bilgiye yaklaşık üçte bir (%38) oranında hasta sahipti. Sonuç olarak çalışmamızdan elde edilen verilerde hastaların çoğunun hastalıklarıyla ve tedavisiyle ilgili oldukça yüksek miktarda bilgi eksikliğine ve yanlış bilgiye sahip oldukları saptandı. Tedavi uyumu ve tedavilerin doğru uygulanması için hastalara ve sağlık personeline gerekli eğitimlerin verilmesi oldukça önemlidir. Bu amaçlarla personel eğitimleri düzenlenmesi ve hasta bilgilendirme broşürleri (hastaların anlayabileceği şekilde basit ifadelerle düzenlenmiş) hazırlanması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Knowledge Level and The Correct Drug Usage in Hypothyroidy Patients Applied to The Family Medicine Clinic in SBU Ankara Numune Training and Research Hospital Adherence to treatment and correct drug usage are important problem all over the world. Hypothyroidism is a chronic endocrine disease which has failure at adherence and correct drug usage frequently. The aim of this study was to determine the level of knowledge of patients with hypothyroidism and whether they use the drugs correctly. Our research is an observational and cross-sectional survey. Between September 2018 and December 2018, a questionnaire was applied to hypothyroid patients who came to the Family Medicine Policlinics of SBU Ankara Numune Training and Research Hospital. 152 patients were reached and 128 (84,2%) patients were women. When hypothyroidism symptoms were questioned, weight gain response was the most (53,9%). When the interval between the meal and levothyroxine was questioned, it was learned that only 21.7% are giving 60 minutes, while 19.1% are giving less than 30 minutes. When the patients were asked whether they were told to give 60 minutes interval between eating and medicine, 66.4% answered no. Levothyroxine usage with gastroprotective drugs, iron and calcium was found as 43,4%. When questioned for to leave 4-hour interval between these drugs, 83% did not know it. It was found that 77% of the patients used the drug by fractionating. It was learned that 78,6% of them used the remaining part in the following days. Most of the patients (73%) had the wrong belief that hypothyroidism caused excessive weight gain. When patients were asked about thyroid medication during pregnancy, approximately one third (38%) had the correct information. As a result, the data obtained from our study showed that most of the patients had very high knowledge deficiency and wrong knowledge about their disease and treatment. It is very important to provide the necessary training to patients and health personnel for treatment adherence and correct application of treatments. For this purpose, it would be beneficial to organize personnel trainings and to prepare patient information brochures (arranged in simple terms for patients to understand).