Ankara' daki aile hekimliği asistanlarının koagulasyon testleri, antikoagulasyon tedavisi ve takibi konusundaki farkındalıklarının değerlendirilmesi
The regarding of family physician residents i̇n Ankara's awareness about coagulation tests, anticoagulation therapy and monitoring
  1. Tez No: 622169
  2. Yazar: İSKENDER BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: UZMAN İRFAN ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara'daki Aile Hekimliği Asistanları, Koagulasyon Testleri, Antikoagulan Tedavi Ve Takibi, The Family Physician Residenst İn Ankara, Coagulation Test, Anticoagulation Therapy And Monitoring
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bülbül İ, Ankara'daki Aile Hekimliği Asistanlarının Koagulasyon Testleri, Antikoagulasyon Tedavisi Ve Takibi Konusundaki Farkındalıklarının Değerlendirilmesi, S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2015. Aile hekimliği uzmanları, hastalarla ilk temas noktasını oluşturan birinci basamakta görev alan sağlık neferleridir. Uzmanlık eğitim sürecini birçok eğitim aşamasından geçirerek tamamlayan hekimler 3 yıl boyunca bir bilgi birikimi kazanırlar. Aile hekimliği uzmanlarının geniş bir yelpazedeki hastalık grubuna hakim olmaları adına antikoagulan tedavi ve takibi hakkında farkındalıklarının ortaya konması gerekmektedir. Araştırma gözlemsel, kesitsel bir anket çalışması olarak planladı. Ankara'daki aile hekimliği asistanlarına, özellikle eğitim saatlerinde, anketler dağıtıldı. 01/9/2014 ile 01/12/2014 tarihleri arasında çalışmamıza davet edilen asistan hekimlerden anket sorularına eksiksiz yanıt veren 143 katılımcı araştırmaya dahil edildi. Araştırmaya katılımcıların büyük çoğunluğu genç hekimlerden oluşmaktaydı. Asistan hekimlerin sadece % 8,4'ü antikoagulan tedavi ve takibi ile ilgili bir eğitime katıldığını ifade etti. Katılımcılardan eğitime katılanların bilgi düzeyi ve farkındalıklarını ölçmeye yönelik olan sorulara daha doğru yanıtlar verdiğini gördük. Hekimlik mesleğinde 10 yılını doldurmamış olanlar çoğunluğu oluşturmaktaydı. Genç hekimler olarak nitelendirdiğimiz bu grubun soruları doğru cevaplama oranları daha yüksekti. Bu araştırma ile antikoagulan tedavi ve takibi konusunda farkındalık ve eğitim eksikliği ortaya konulmuştur. Bu çalışmayı destekleyici araştırmalar ile aile hekimliği asistanlarının farkındalıklarının eksik olduğu konular belirlenerek bu konulara yönelik eğitim planlarının yapılması daha donanımlı aile hekimliği uzmanlarının sağlık hizmeti vermesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Bülbül İ, The Regarding Of Family Physician Residents İn Ankara's Awareness About Coagulation Tests, Anticoagulation Therapy And Monitoring, Ankara Numune Training And Research Hospital, Family Medicine Department, MD thesis, Ankara, 2015. The family physicians are the individuals who constitute the first contact point with patients and take position in primary care. Passing the many training phase doctors who accomplished their major, gain knowledge during 3 years. On behalf of family physicians are dominate by a wide range of disease groups, reveal the awareness of the anticoagulant therapy and monitoring is necessary. Research was planned as a observational, cross sectional survey. Surveys were hand out to family physicians in Ankara especially in the training period. 143 participants answering the questions of survey without any reserve from assistan family physician, who were invited to our study date between 15/10/2014 and 12/01/2014, were incorporated. The majority of the research participants consisted of young physicians. The residents stated that only 8.4 % of them attended a training on anticoagulant treatment and follow-up. We pick out that participants who attend training have more accurate answer to questions which intended to measure awareness and knowledge. Those constituted the majority who have not completed 10 years in their medical profession. The correct answer rates of the group that we call young physicians was more higher. With this research, the awareness about anticoagulant therapy and monitoring and lack of education are reveal. With the researchs supporting this study, identifying the lacking issues that residents of family physicians' awareness then making education plans intended to these issues and better equipped family physician residents giving medical service will be provided.