Adli tıp pratiğinde yüzde sabit iz kavramı
Permanent facial scar in forensic medicine practise
  1. Tez No: 581746
  2. Yazar: YUSUF ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: yüz yaralanmaları, yüzde sabit iz, yüzün sürekli değişikliği, adli tıp, face injury, permanent fasial scar, permanent fasial change, forensic medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda yüzde yaralanmaya neden olan travma türlerini irdelemek, yüzdeki yaralanmaların yüzde sabit iz ve yüzün daimi değişikliği oranlarının ortaya çıkarmak, kişiden kişiye farklılık gösterebilen yüzde sabit iz kavramının literatürdeki çalışmalarla kıyaslayarak daha objektif kriterleri ve değerlendirme yöntemlerini ortaya koymakla ülkemiz veri havuzuna katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 1 Ocak 2014-31 Aralık 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalından kati rapor için görüş istenen 4215 travmalı olgu içerisinde yüzünde yaralanması bulunan olgular, yüzde sabit ve yüzün daimi değişikliği açısından retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Kesin sonuç verilen 409 olgunun 314 (%76,8)'ü erkek, 95 (%23,2)'i kadındı. Olguların en fazla 245 (%59.9) olgu ile kolluk kuvvetleri tarafından gönderildiği görüldü. Yüzde yaralanmaya neden olan en sık travma türünün 176 (%43,0) olgu ile darp olduğu gözlendi. Olguların 76 (%18,6)'sına yüzde sabit ize neden olduğu şeklinde görüş bildirilmiş olup 3 (%0,7)'ünde de yüzün daimi değişikliği olduğu şeklinde raporlandığı izlendi. Sonuç: Çalışmamızla literatür arasında ve literatürdeki yayınların birbirleriyle karşılaştırılmasında yüzde sabit iz verilme oranları arasında farklılıklar olduğu görülmüş olup yüzde sabit iz kavramının adli tıp camiasında tartışılarak daha objektif kriterlere göre değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, it was aimed to investigate the types of trauma causing the face injury, to reveal the rates of the permanent facial scar and permanent facial deformation, to compare our results with studying in literature and to contribute the data to literature. Materials and Methods: In our study, cases with face injury in 4215 traumatic cases retrospectively investigated in terms of permanent facial scar and permanent facial deformation in Dicle University Faculty of Medicine Department of Forensic Medicine between January 1, 2014-31, December 2018. Results: The distribution of the 409 cases by gender was 314 (76,8%) male, 95 (23,2%) female. Maximum cases were sent by law enforcements with 245 (59,9%). Analysis of the trauma cases revealed that most of cases are the assault and batteries with 176 (43,0%). In 76 (18.6%) of the cases, it was reported as permanent facial scar, and in 3 (0.7%) it was reported as a permanent facial deformation. Conclution: It was observed that there were differences between the literature and the comparison of the publications in the literature with each other. we believe that it would be appropriate to evaluate the concept of“permanent facial scar”in the medical community by discussed according to objective criteria