Nöroşirurji ve nöroloji hastalarının bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımı algısı ve hemşirelik bakımına ilişkin beklentileri
The perception of individualized nursing care in neurosurgery and neurology patients and expectations for nursing care
  1. Tez No: 581756
  2. Yazar: ARZU KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroşirurji, Nöroloji Hastaları, Bireyselleştirilmiş Bakım, Hemşirelik, Neurosurgery, Neurology Patients, Individualized Care, Nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma nöroşirurji ve nöroloji hastalarında bireyselleştirilmiş hemşirelik bakım algısı ve hemşirelik bakımına ilişkin beklentilerin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel araştırma türündedir. Çalışmanın örneklemini 01 Şubat - 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin nöroşirurji ve nöroloji kliniğinde yatan 172 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Tanıtıcı Özellikler Formu ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası (BBS-B) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 for Windows programına yüklenerek değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların %91.3'ünün hemşirelik bakımına yönelik memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu ve katılımcıların %73.3'ünün var olan hemşirelik bakımının dışında farklı bir beklentisinin olmadığı saptanmıştır. Çalışmamızda Nöroşirurji ve Nöroloji servislerinde yatan hastaların eğitim durumuna göre Klinik Durum ve Kişisel Yaşam Durumu alt boyutları ve BBS-B Toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmış olup, ilköğretim mezunu bireylerin bireyselleştirilmiş bakım algılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca köyde yaşayan katılımcıların bireyselleştirilmiş bakım algısının diğerlerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the perception of individualized nursing care and expectations about nursing care in neurosurgery and neurology patients. This research is descriptive. The population of the study consisted of patients hospitalized in a neurosurgery and neurology clinic of a university hospital between February 01 - July 31, 2017. Data were collected using Personal Information Form and Individualized Nursing Care Perception Scale SPSS 22.0 for Windows program was used to evaluate the data. According to the results of the study,%91.3 of the participants had a high level of satisfaction with nursing care and % 73.3 of theparicipants had no expectation other than the existing nursing care. In our study, a statistically significant difference was found between the Clinical Status and Personal Life Status subscales and BBS-B total score averages of the patients hospitalized in neurosurgery and neurology services, and it was found that individualized care perceptions of primary school graduates were higher. In addition, individualized care perceptions of village participants were higher than the others.