Üniversite öğrencilerinin Türk dünyası algısı (Balıkesir Üniversitesi örneği)
University students' perception of the Turkish world(Balikesir University sample)
  1. Tez No: 581757
  2. Yazar: UMUT DEMİROK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE GÜLÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, Türk Dünyası, Üniversite öğrencilerinin siyasi algısı, Üniversite öğrencilerinin sosyo-kültürel algısı, Üniversite öğrencilerinin ekonomik algısı, University students, Turkish World, Political Perception of University Students, Socio-cultural Perception of University Students, Economic Perception of University Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Üniversite öğrencilerinin Türk Dünyası algısını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Balıkesir Üniversitesi'nin Necatibey Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gören 202 kişi ile yürütülmüştür. Çalışmanın yöntemi genel tarama modelindedir. Tarama modelleri mevcut durumun ortaya konduğu çalışmalardır. Çalışmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kişisel verilerden sadece cinsiyet, yaş ve fakülte yer almaktadır. İkinci bölümde ise öğrencilerin siyasi, sosyo-kültürel ve ekonomik alt boyuta ait algıların ölçüldüğü sorular yer almaktadır. Veriler SPSS21 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde ve t testi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre öğrencilerin Türk dünyasına ait siyasal ve sosyo-kültürel algılarının yüksek olduğu, ekonomik algılarının düşük olduğu anlaşılmıştır. Cinsiyet'e göre anlamlı bir farklılığın olmadığı ancak fakültelere göre, Necatibey Eğitim Fakültesi'nin lehine bir farklılığın olduğu görülmüştür. Türk Dünyası'ndaki üniversiteler ile Türkiye'deki üniversiteler arasında kültürel, sportif, bilimsel işbirliğinin daha çok yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to measure the perception of the 'Turkish World' of university students. The study was carried out with 202 students who are studying at the Faculty of Science and Letters, Necatibey Faculty of Education, Balıkesir University. The method of study is in general scanning model. Scanning models are studies in which the current situation is put forth. The questionnaire form which developed by the researcher was used in the study. The questionnaire is formed two parts. In the first part, only gender, age and the faculty are included about personal data. And in the second part, there are the questions for measuring students' perceptions about political, socio-cultural and economic sub-dimensions. The data were analyzed by using SPSS 21 program. Frequency, percentage and t test were used for data analysis. According to the obtained data, it was understood that the students' political and socio-cultural perceptions about the 'Turkish World' were high and their economic perceptions were low. It was seen that there was no significant difference according to gender but according to faculties, there was a difference in favor of Necatibey Faculty of Education. Among universities in Turkey with universities in 'Turkish World', cultural, sporting, scientific cooperation has been proposed to be done more.