Primer açık açılı glokomda optik sinir başının optik koherens tomografi anjiografi ve retina sinir lifi analizi sonuçlarıyla değerlendirilmesi
- Tez No: 581786
- Danışmanlar: PROF. UĞUR KEKLİKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primary open-angle glaucoma, optical coherence tomography angiography, optical coherence tomography, retinal nerve fiber analysis, optic nerve head
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarında optik sinir başının optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ve retina sinir lifi tabakası (RSLT) analizi sonuçları ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Haziran 2015 - Haziran 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniği'nde takipli hasta dosyaları taranarak gerçekleştirildi. Çalışmaya PAAG tanısı almış ve takibi yapılan 35 hasta ve oftalmolojik olarak patolojisi olmayan 35 olgu (kontrol grubu) dahil edildi. Tüm olguların dosyaları incelenerek OKTA ile peripapiller kapiller ve sinir başı vaskuler yoğunluk ölçümleri ve optik koherens tomografi (OKT) ile optik sinir başının RSLT analiz sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 35 PAAG tanılı olgunun 62 gözü ve 35 kontrol olgusunun 70 gözü dahil edildi. PAAG grubunda olguların yaşları 7-82 (yıl) aralığında olup yaş ortalaması 40,21±20,10 (yıl) idi. Kontrol grubunda olguların yaşları 15-49 (yıl) aralığında olup yaş ortalaması 35,84±8,51 (yıl) idi. PAAG hastalarında 18 kadın, 17 erkek, kontrol grubunda 15 kadın, 20 erkek bulunmaktaydı. Bu çalışmada gruplar demografik özellikleri bakımından istatistiksel olarak birbirine benzerdi. OKTA ile elde edilmiş vaskuler dansite sonuçları kontrol grubu ve PAAG' li gözler arasında karşılaştırılmıştır. Vaskuler dansite değerleri, PAAG tanılı hastalarda kontrol grubuna göre cihazın ölçümünü aldığı bütün segmentlerde istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur. OKT ile elde edilmiş RSLT kalınlıkları gruplar arasında karşılaştırıldı. RSLT kalınlığı bütün segmentlerde PAAG tanılı hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur. PAAG ve kontrol gruplarındaki olguların görme keskinliği ve göz içi basınç (GİB) değerleri karşılaştırıldı. PAAG grubunda görme keskinliği değerleri kontol grubuna göre istatiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu. GİB değerleri karşılaştırıldığında PAAG grubunda ortalama GİB değerleri 16,41±6,74 mmHg, kontrol grubunda 14,55±2,63 mmHg olarak saptandı ancak bu farkın istatiksel olarak anlamlı olmadığı izlendi. OKTA ve RSLT ölçüm sonuçlarının PAAG tanılı hastaları ayırt etmede iyi bir sınır değeri (cut-off) olup olmadığını belirlemek amacıyla Receiver Operator Characteristics Curve (ROC) analizi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda OKTA ölçüm sonuçlarının PAAG'yi öngörmede tanısal değerleri olduğu görülmüştür. Sonuçlar değerlendirildiğinde optik sinir başı (OSB) tümü, peripapiller, temporal ve RSLT temporal superior sonuçlarının daha da iyi bir tanısal değere sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmada PAAG grubunun OKTA ve RSLT ölçümlerinin görme keskinliği değerleri ile ilişkisi incelendi. RSLT inferior temporal ve nasal alan sonuçları ile görme keskinliği arasında anlamlı bir ilişki olmadığı izlenmiştir. OSB inferior nasal ve inferior temporal vaskuler dansite değerlerinin görme keskinliği ile ilişkisi saptanmamıştır. OSB Superior temporal vaskuler dansite değerleri ve görme keskinliği arasında ise istatistiksel anlamlı olsa da zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. OSB tüm imaj, disk içi, peripapiller, nasal, superior nasal ve temporal vaskuler dansite ölçümlerinin görme keskinliği değerleri ile arasında istatistiksel olarak anlamlı orta derecede pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Buna göre bu çalışmada, OSB tüm imaj, disk içi, peripapiller ve nasal ölçümleri yüksek olan glokomlu hastaların görme keskinlikleri de ilişkili bir şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: PAAG hastalarının seyrinde ortaya çıkabilecek OSB hasarında OKTA ile vaskuler yoğunluklarının ölçümleri ve OKT ile RSLT kalınlıklarının analiz edilmesi yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılabilir. Anahtar Kekimeler: Primer açık açılı glokom, optik koherens tomografi anjiografi, optik koherens tomografi, retina sinir lifi analizi, optik sinir başı
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was aimed to evaluate the optic nerve head (NH) by optic coherence tomography angiography (OCTA) and retinal nevre fiber layer (RNFL) thickness analysis in primary open angle glaucoma (POAG) patients. Materials and Methods: This study was performed between June 2015 and June 2018 in Dicle University Medical Faculty Opthalmology Outpatient Clinic. Thirty-five subjects with POAG and 35 healty subjects (control group) were included in the study. Radial peripapillary capillary (RPC) and NH vascular density measurements and RNFL analysis results with optical coherence tomography (OCT) were recorded in all cases. Results: 35 POAG patients' 62 eyes and 35 control subjects' 70 healthy eyes were included in the study. In the POAG group, the ages of the patients were between 7-82 (years) and the mean age was 40,21 ± 20,10 (years). The age of the patients in the control group was between 15-49 (years) and the mean age was 35.84 ± 8.51 (years). In the POAG group,18 patients were female and 17 were male. There were 15 females and 20 males in the control group. In this study, groups were statistically similar in terms of their demographic characteristics. Vascular density results obtained by OCTA were compared between the control group and eyes with POAG. Vascular density values were found to be statistically lower in patients with glaucoma than control group. RNFL thicknesses obtained by OCT were compared between groups. RNFL thicknesses were found to be statistically lower in POAG group compared to the control group in all segments. Visual acuity and intraocular pressure (IOP) values of POAG and control groups were compared. Visual acuity values were significantly lower in patients with POAG than control group. The mean IOP values were found to be 16.41 ± 6.74 mmHg in patients with POAG and 14.55 ± 2.63 mmHg in the control group. This values were compared and the difference was not statistically significant. Operator Characteristics Curve (ROC) analysis was performed in order to determine a good cut-off value for distinguishing between patients with POAG and healthy subjects. It was seen that the OCTA and RNFL measurement results had diagnostic values for predicting POAG. NH whole ımage, NH peripapillary, NH temporal and RNFL temporal superior results had better diagnostic values. In this study, the relationship between POAG patients OCTA, RNFL measurements and visual acuity values was investigated. RNFL inferior temporal and RNFL nasal results were not associated with visual acuity. Accordingly, NH inferior nasal and NH inferior temporal vascular density values were not associated with visual acuity. There was a weak but statistically significant correlation between NH superior temporal vascular density and visual acuity. There was a statistically significant positive relationship between the visual acuity and NH whole image, inside disc, peripapillary, nasal, superior nasal, temporal vascular density measurements. The POAG patients whose NH whole image, peripapillary, nasal and inside disc vascular density measurements were high also had high visual acuities. Conclusion: The use of OCTA imaging to measure vascular density and OCT to measure RNFL thicknesses can be used as an adjunctive diagnostic method in the injury of the optic nerve head that may occur in the course of patients with POAG.