Ortaokul öğrencilerinin matematiksel düşünme aşamaları ile matematik öz yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relation between mathematical thinking stages and mathematics self efficacy of secondary school students
  1. Tez No: 581803
  2. Yazar: MERVE TÜZÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CİHANGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Ortaokul Öğrencileri, Matematiksel Düşünme, Matematik Öz Yeterlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin matematiksel düşünme aşamaları ile matematik öz yeterlik düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul'un Pendik ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 388 öğrenci katılmıştır. Araştırmada öğrencilerin matematik öz yeterlik düzeylerini belirlemek için Umay (2001) tarafından geliştirilen“Matematik Öz Yeterlik Algı Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin matematiksel düşünmenin hangi aşamasında olduklarını belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen iki çalışma yaprağı ile Keskin, Akbaba Dağ ve Altun (2013) tarafından geliştirilen matematiksel düşünme aşamaları çalışma yapraklarından ilki kullanılarak“Matematiksel Düşünme Aşamaları Belirleme Ölçeği”veri toplama aracı olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri analizi için betimsel istatistik yöntemlerinden frekans ve yüzde hesabı kullanılmıştır. Bununla beraber öğrencilerin hem matematik öz yeterlik düzeylerinin hem de matematiksel düşünme aşamalarının, sınıf kademesi ve cinsiyete göre farklılaşması ile matematiksel düşünme aşamalarının matematik öz yeterlik düzeyleriyle farklılaşma durumu Pearson Ki-Kare Testi ile incelenmiştir. Öğrencilerin matematik dersi dönem sonu puanları ile hem matematik öz yeterlikleri hem de matematiksel düşünme aşamaları arasındaki ilişkiyi ve ayrıca matematiksel düşünme aşamaları ile matematik öz yeterlikleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Spearman Sıra Farkları korelasyon katsayısı tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin matematik dersi dönem sonu puanları ile matematik öz yeterlikleri ve matematiksel düşünme aşamaları arasında, ayrıca matematiksel düşünme aşamaları ile matematik öz yeterlikleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak sınıf kademeleri ile matematik öz yeterlik düzeyi arasında, cinsiyet ile matematiksel düşünme aşamaları arasında ve matematik öz yeterlik düzeyi ile matematiksel düşünme aşamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Cinsiyet ile matematik öz yeterlik düzeyleri arasında ve sınıf kademesi ile matematiksel düşünme aşamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is to determine whether there is a relationship between the mathematics self efficancy of 6 th,7th and 8th grade secondary school students towards and their mathematical thinking stages. In this study, relational survey model has been used which is one of the quantitative research methods. 388 students participated in this research who studied at a state scholl which is in Pendik, district of İstanbul during the spring term of 2017-2018 academic year. In this research“Mathematics Self- Efficacy Test”has been used, which is developed by Umay (2001) to determine the stages of mathematics self- efficacy of students. Moreover, two worksheets which has been developed by the researcher and one of the worksheets developed by Keskin, Akbaba Dağ and Altun (2013) has been used in order to determine the mathematical thinking stages of the students and also“The Defining Scale of Mathematical Thinking”has been used as a data collection tool. In this research the descriptive statistical techniques, frequency and percentage analysis have been used. At the same time it was examined with the test of Pearson Chi-Square whether the stages of mathematics self-efficacy of the students differentiated according to the class and gender and also whether the stages of mathematical thinking differentiated according to gender and class. Spearman's Rank Correlation Coefficient technique has been used in order to detect the correlation between mathematics self- efficacy levels and mathematical thinking stages separately and also to detect the correlation between mathematical thinking stages and mathematics self- efficacy with the points of end of the math lesson term. As the result of this research, it has been determined that there is a positive medium- level corelation between mathematical thinking stage and mathematics self efficacy of the students. Furthermore, statistically significant difference was found between class level and mathematics self- efficacy level and difference between gender and mathematical thinking stages. It was found that there is no statistically significant difference between mathematics self-efficacy levels and genders and between classes and mathematical thinking stages.