Zofenopril ve hidroklorotiyazitin kapiler elektroforez ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemleri ile farmasötik preparatlarından miktar tayini
Determination of zofenopril and hydrochlorothiazide by capillary electrophoresis and high performance liquid chromatography in pharmaceutical preparations
- Tez No: 581851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARIN GÜL DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Zofenopril, Hidroklorotiyazid, Kapiler elektroforez, Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Miktar tayin, Zofenopril, Hydrochlorothiazide, Capillary electrophoresis, High performance liquid chromatography, Determination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada Zofenopril (ZOF) ve hidroklorotiyazitin (HCT) farmasötik preparatlarından tayini için bir kapiler elektroforez (KE) yöntemi geliştirilmiş ve yöntemi karşılaştırmak için yüksek performanslı sıvı kromatografisi (YPSK) yöntemi kullanılmıştır. Yöntemlerde iç standart (IS) olarak telmisartan (TEL) kullanılmış ve deteksiyon foto diyot dizisi (DAD) detektörle sağlanmıştır. KE yönteminde ayrım 75 µm iç çapa ve 40 cm efektif uzunluğa sahip balon hücreli kapiler ile sağlanmıştır. Optimum koşullar çalışma tamponu olarak %15 metanol içeren 10 mM borat tamponu (pH 9,00) ve 25 kV potansiyelin uygulanması ile elde edilmiştir. Bu koşullar altında ZOF, HCT ve IS'nin göç zamanları sırasıyla 4,67 dakika (dk), 3,38 dk ve 4,25 dk olarak gözlenmiştir. YPSK yönteminde ayrım için C8 kolon (3,0×150,0 mm, 3,5 µm iç çap) ve hareketli faz olarak %1 fosforik asit (H3PO4) içeren %10 asetonitril ve %1 H3PO4 içeren asetonitril çözeltileri gradient oluşturulacak şekilde 1 mL/dk akış hızında kullanılmıştır. Bu yöntemde ZOF, HCT ve IS'nin alıkonma zamanları sırasıyla 9,05 dk, 1,89 dk ve 6,53 dk olarak gözlenmiştir. Geliştirilen yöntemlerin geçerliliği doğrusallık, kesinlik, doğruluk, seçicilik, duyarlılık ve kararlılık parametreleri ile incelenmiştir. ZOF ve HCT için yöntemlerin tayin sınırı (LOQ) değerleri sırasıyla KE'de 8,28×10-8 M ve 6,31×10-8 M, YPSK'da ise 6,93×10-8 M ve 4,40×10-8 M olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen iki yöntem de ZOF ve HCT'nin tabletlerinden tayinine başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a capillary electrophoresis (KE) method was developed for the determination of zofenopril (ZOF) and hydrochlorothiazide (HCT) from pharmaceutical preparations and for comparison high performance liquid chromatography (YPSK) method is used. Telmisartan (TEL) was used as internal standard (IS) and the detection was achieved by photo diode array (DAD) detector in the methods. In the CE method, the separation was performed by bubble cell capillary with an inner diameter of 75 µm and an effective length of 40 cm. Optimum conditions were obtained by applying 10 mM borate buffer containing 15% methanol (pH 9,00) and 25 kV potential. Under these conditions, the migration times of ZOF, HCT and IS were observed as 4,67 min, 3,38 min and 4,25 min. In the YPSK method, for separation C8 column (3,0×150,0 mm, 3,5 µm i.d.) as mobile phase; 10% acetonitrile containing 1% phosphoric acid (H3PO4) and acetonitrile containing 1% H3PO4 solutions were used in gradient system at a flow rate of 1 mL/min. In this method, the retention times of ZOF, HCT and IS were observed as 9,05 min, 1,89 min and 6,53 min, respectively. Validation of the developed methods were examined by linearity, precision, accuracy, selectivity, sensitivity and stability parameters. The limit of quantification (LOQ) values of ZOF and HCT were 8,28×10-8 M and 6,31×10-8 M in CE and 6,93×10-8 M ve 4,40×10-8 M in YPSK, respectively. Both of the developed methods were successfully applied for the determination of ZOF and HCT from tablets.