İki farklı antihipertansif tedaviye eklenmiş statin tedavisinin kardiyovasküler ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Effects of adding statin on two different antihypertensive monotherapies on cardiovasculary system and biochemical parameters: a comparative study
  1. Tez No: 243031
  2. Yazar: CAN YOLDAŞ KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, Hipertansiyon, hiperlipidemi, zofenopril, amlodipin, atorvastatin, oksidatif stres, Endothelial dysfunction, hypertension, hyperlipidemia, zofenopril, atorvastatin, amlodipin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
AMAÇ: Literatür taramasında zofenopril ve statin kombinasyon tedavisinin hipertansif hastalarda kardiyovasküler sistem ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı; zofenopril-statin kombinasyonunu, faydalı etkileri gösterilmiş olan amlodipin ve statin kombinasyonu ile karşılaştırmaktır.MATERYAL/METOD: JNC 7 kriterlerine göre evre I-II hipertansif ve NCEP ATP 3 kriterlerine göre sınırda yüksek hiperlipidemik 64 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalar rastgele yöntem ile zofenopril (n=32) ve amlodipin (n=32) gruplarına ayrıştırıldı. Bir gruba 30 mgr/gün zofenopril, diğer gruba ise 5-10 mgr/gün amlodipin tedavisi 3 ay süre ile başlandı. 3 ay sonunda her iki gruba atorvastatin 10-20 mg/gün ilave edildi. Bazal biyokimyasal, FMD, CİMT, EKO parametreleri alındı, 3 ve 6. aylarda gruplar arasında ve içinde yüzde değişimler karşılaştırıldı.BULGULAR: İlk 3 aylık süreçte amlodipinle karşılaştırıldığında FMD'deki artış zofenopril grubunda istatiksel olarak anlamlıydı (% 74,5 ± 40,2; % 28,3 ± 12,2: p=0,001). Her iki gruba statin eklendikten sonra FMD artışında gruplar arasında fark saptanmadı (% 12,5 ± 5,0 ; % 12,2 ± 4,2 ; p: 0,34) . hsCRP düzeylerinde zofenopril grubunda ilk 3 ayda (% 44,3 ± 3,1 ;% 28 ± 3 ; p: 0,02) ve atorvastatin eklendikten sonraki 3 ayda (% 10 ± 3,1 ; % 3,0 ± 1,0 ; p:0,02) amlodipin grubuna göre istatiksel olarak anlamlı azalma oluştu. Ürik asit düzeylerinde zofenopril grubunda amlodipin grubuyla karşılaştırıldığında ilk 3 ayda ( % 1,0 ± 0 ; % 3 ± 1,0 ; p: 0,6 ) istatiksel olarak anlamlı olmayan azalma olurken, ikinci 3 ayda istatiksel olarak anlamlı düşme oldu ( % 5,0 ± 0,8 ; % 0 ± 0,1 p: 0,037 ). Oksidatif stres parametreleri değerlendirildiğinde, ilk 3 aylık süreçte amlodipin grubuyla karşılaştırıldığında zofenopril grubunda NO düzeyi istatiksel olarak anlamlı şekilde artmıştı (% 110 ± 10 ; % 37 ± 5,0 ; p : 0,006), tedaviye atorvastatin eklendikten sonraki artış iki grup arasında benzerdi (% 22,0 ± 4,1 ; % 12,0 ± 3,1:p;0,47). MDA azalması, zofenopril grubunda amlodipin grubuyla karşılaştırıldığında ilk 3 ayda (% 38 ± 5,0 ; % 9,1 ± 2,1 ; p : 0,001) ve atorvastatin eklendikten sonraki 3 ayda ( % 23 ± 2,2 ; % 17 ± 2,1 ; p : 0,05 ) istatiksel olarak anlamlı tespit edildi. SOD artışı, zofenopril grubunda amlodipin grubuyla karşılaştırıldığında ilk 3 ayda ( % 100,1 ± 10,0 ; % 11,0 ± 2,1 ; p : 0,001) ve atorvastatin eklendikten sonraki 3 ayda (% 37,2 ± 3,1 ; % 23,1 ± 2,0 ; p : 0,034) istatiksel olarak anlamlı tespit edildi. Katalaz artışı zofenopril grubunda, amlodipin grubuyla karşılaştırıldığında ilk 3 ayda ( % 69 ± 5,1 ; % 13 ± 3,2 ; p : 0,01) ve atorvastatin eklendikten sonraki 3 ayda (% 25 ± 2,1 ; % 5,0 ± 1,1 ; p : 0,01 ) istatiksel olarak anlamlı tespit edildi.SONUÇ: Zofenopril hem tek başına, hemde atorvastatinle kombine edildiğinde, amlodipin atorvastatin kombinasyonuna göre inflamatuar parametreleri, oksidatif stres parametrelerini ve endotel bağımlı vazodilatasyonu daha fazla olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Antiinflammatory and beneficial antioxidant effects of statins and zofenopril have been reported. The aim of this research is to compare the combination of zofenopril-statin which beneficial effects have been shown yet, and combination of amlodipine-statin.MATERIAL/ METHODS: 64 patients with grade I ? II hypertension according to JNC 7 criteria and mild hyperlipidemia according to NCEP ATP 3 criteria were enrolled to the study. Patients were randomly assigned into zofenopril (n=32, group I) and amlodipin (n=32, group II ) groups. Group I received 30 mg/day zofenopril, group II received 5 ? 10 mg/day amlodipin for 3 months. After 3 months of monotherapy 10- 20 mg/day atorvastatin was added to the regimen. Basal Biochemical measurements, FMD, carotis intima media thickness, and echocardiographic measurements were performed and recorded and were repeated after 3 and 6 months (table14).RESULTS: Both monotherapy regimens increased FMD values significantly but the increase in the zofenopril group was significantly higher in the amlodipine group ( % 74,5 ±40,2; % 28,3±12,2: p: 0,001)(table18). Statin combination increased the FMD levels similarly in both groups (% 12,5±5,0 ; % 12,2±4,2 ; P: 0,34). The decrease rate in the hsCRP levels were significantly higher in zofenopril group after 3 months(% 44,3 ± 3,1 ;% 28 ± 3 ; p: 0,02) and the decrease continued to be more significant in the zofenopril group after combination with atorvastatin after 3 months(% 10 ± 3,1 ; % 3,0 ± 1,0 ; p:0,02) (6. month). The decrease rate in the uric acid levels were not significantly higher in zofenopril group after 3 months ( % 1,0 ± 0 ; % 3 ± 1,0 ; p: 0,6 ) but the decrease to be significant in the zofinopril group after combination with atorvastatin after 3 months( % 5,0 ± 0,8 ; % 0 ± 0,1 p: 0,037 ) (6. month). Nitric oxide levels increased more significantly in the zofenopril group after 3 months(% 110 ± 10 ; % 37 ± 5,0 ; p : 0,006). Adding statin to the groups increased nitric oxide levels similarly in both groups(% 22,0 ± 4,1 ; % 12,0 ± 3,1:p;0,47). The decrease rate in the MDA levels were significantly higher in zofenopril group after 3 months (% 38 ± 5,0 ; % 9,1 ± 2,1 ; p : 0,001) and the decrease continued to be more significant in the zofenopril group after combination with atorvastatin after 3 months ( % 23 ± 2,2 ; % 17 ± 2,1 ; p : 0,05 ) (6. month). The increase rate in the SOD levels were significantly higher in zofenopril group after 3 months ( % 100,1 ± 10,0 ; % 11,0 ± 2,1 ; p : 0,001) and the increase continued to be more significant in the zofenopril group after combination with atorvastatin after 3 months (% 37,2 ± 3,1 ; % 23,1 ± 2,0 ; p : 0,034) (6. month). The increase rate in catalase levels were significantly higher in zofenopril group after 3 months ( % 69 ± 5,1 ; % 13 ± 3,2 ; p : 0,01) and the increase continued to be more significant in the zofenopril group after combination with atorvastatin after 3 months (% 25 ± 2,1 ; % 5,0 ± 1,1 ; p : 0,01 ) (6. month).CONCLUSION: In the present study we found that zofenopril monotherapy and combination of zofenopril with atorvastatin had significantly more beneficial effects on inflammatory, oxidative stres parameters and endothelial mediated vasodilation.