Üniversite öğrencilerinde kişiler arası bağımlılık düzeyleri ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between university students' interpersonal dependecy level and childhood trauma
- Tez No: 556057
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişiler Arası Bağımlılık, Çocukluk Çağı Travmaları, Üniversite Öğrencileri, Interpersonal Dependency, Childhood Trauma, University Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kişiler arası bağımlılık düzeyi (otonomi, sosyal özgüven eksikliği, duygusal güven) ile çocukluk çağı travmaları düzeyi (fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, fiziksel ihmal ve duygusal ihmal) arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma genel ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın örneklem grubunu Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 640 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem grubuna, Hirschfeld, Klerman, Cough, Barrett ve Korchin (1977) tarafından geliştirilen ve Ulusoy (2010) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak uyarlanan Kişiler Arası Bağımlılık Ölçeği, Bernstein (1994) tarafından geliştirilen ve Şar (2012) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak uyarlanan Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve araştırmacı tarafından düzenlenen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde t- testi ANOVA ve Pearson momentler çarpım katsayısı istatistiksel analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kişiler arası bağımlılık düzeyi ile çocukluk çağı travmaları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunamamıştır. Çocukluk çağı travmalarının alt boyutlarından duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal düzeyleri arttıkça kişiler arası bağımlılığın alt boyutu olan sosyal özgüven eksikliği düzeyleri düştüğü bulunmuştur. Bireylerin çocukluk çağı travmaları, duygusal istismar, fiziksel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal ve duygusal güven düzeyleri arttıkça otonomi düzeyleri düştüğü bulunmuştur. Ayrıca kişiler arası bağımlılık düzeyi cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta fakat yaşa, ekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Çocukluk çağı travmaları düzeyi cinsiyete, yaşa, ekonomik düzeye göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between interpersonal dependency level (assertion of autonomy, emotional reliance on others, lack of social self- confidence) and childhood traumas (physical abuse, emotional abuse, sexual abuse, physical neglect and emotional neglect) level was examined. The research is a descriptive study in the general screening model. The sample group of the study were undergraduates of Konya Necmettin Erbakan University and Konya Selçuk University (N=640). Interpersonal Dependency Inventory was prepared by Hirschfeld, Klerman, Cough, Barrett and Korchin (1977) was adopted to Turkish by Ulusoy (2010)with the study of validity and reliability, Childhood Traumas Questionnaire was developed by Bernstein (1994) and adopted to Turkish by Şar (2012) and Personal Information Form was arranged by researcher. T- test, ANOVA and Pearson moment correlation coefficient statistical analysis were used in the study. According to the results of the research, there was no significant relationship between the levels of interpersonal dependency and childhood traumas. As levels of emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, emotional neglect, and physical neglect increase, levels of lack of social self-confidence decrease. It has been found that the levels of childhood traumas, emotional abuse, physical abuse, emotional neglect, physical neglect and emotional reliance increases with decreasing levels of autonomy. In addition the level of interpersonal dependency is significantly different according to gender, however it is not significantly different to age, level of socio-economic status.. Otherwise the childhood traumas are significantly different according to gender, age and level of socio-economic. Based on the results some suggestions are given.