Alpu (Eskişehir) çevresinde oluşan geçici sular omurgasız faunası üzerinde ön çalışmalar
- Tez No: 58204
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TANATMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Geçici sular, Fauna, Omurgasız, Türkiye, Temporary waters, Fauna, Invertebrate, Turkey
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALPU (ESKİŞEHİR) ÇEVRESİNDE OLUŞAN GEÇİCİ SULAR OMURGASIZ FAUNASI ÜZERİNDE ÖN ÇALIŞMALAR RECEP SULHİ ÖZKÜTÜK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TANATMIŞ 1997, Sayfa, 42 Sahip olduğu abiyotik ve biyotik özellikler nedeni ile geçici olarak oluşan sucul ortamlar limnolojik çalışmalar içerisinde ayrı bir yer tutmaktadır. Ülkemizde bu güne kadar yapılan limnofauna çalışmalarında göl, gölet ve akarsulara ait fauna elamanlarının bir çoğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Fakat geçici olarak oluşan sucul ortamların faunistik ve biyolojik özellikleri konusundaki çalışmalar yok denecek kadar azdır. Mart 1995-Haziran 1996 yıllarını kapsayan süre içerisinde Alpu (Eskişehir) çevresinde oluşan geçici sulardan örnekler toplanmış ve Crustacea, Chelicerata ve Insecta sınıflarına ait toplam 11 tür tespit edilmiştir. Bu türler Branchinecta orientalis, Triops cancriformis, Leptestheria sp., Megacyclops viridis, Daphnia pulex, Dapknia magna, Simocephalus vetulus, Moina micrura, Aedes sp., Eylais degenerata, Heterocypris incongruens'âk. Ülkemizdeki geçici suların özelliklerinin tam olarak ortaya konması ancak bu tip sularda bulunan canlıların sistematik, fizyolojik ve biyolojik özelliklerinin çalışılması ile mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PRELIMINARY STUDIES ON THE INVERTEBRATE FAUNA IN TEMPORARY WATERS AROUND ALPU (ESKİŞEHİR) RECEP SULHİ ÖZKÜTÜK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Asst Prof. Mustafa TANATMIŞ 1997, Page, 42 Temporary waters are very important for Limnologjc studies due to their abiotic an biotic characteristics. Until this day, fauna of lakes and rivers in Turkey are tried to be described in many Limnofaunistic studies. However, there are not many studies carried out to determine the faunistic and biological characteristics of temporary waters in Turkey. In this study, specimen were collected form the temporary waters around Alpu (Eskişehir) between March 1995 to June 1996 and 11 species belonging to Crustacea, Chelicerata and Insecta were identifed. These species are Branchinecta orientalis, Triops cancriformis, Leptestheria sp., Megacyclops viridis, Daphnia pulex, Daphnia magna, Simocephalus vetulus, Moina micrura, Aedes sp., Eylais degenerata, Heterocypris incongruens. The characteristics of this waters in Turkey can completely be described with the systematic, physiologycal and biological investigations of the characteristics of organisms that live in these waters.