D. Mehmet Doğan'ın kültür telakkisi ve batılılaşma eleştirisi
D. Mehmet Dogan's understanding of culture and his criticism of westernization
- Tez No: 582055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ENES KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Ahlâk, Kültür, Batılılaşma, Modernleşme, Human, Morality, Culture, Westernization, Modernization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Felsefî bir problem olarak kültür konusunun ele alınacağı bu çalışmada öncelikle, kültür üzerine yapılmış olan tanımlardan hareketle, kültürün insan yaşamındaki yerine dair genel bir giriş yapılacaktır. Konuyla ilgili tanımlamalardan sonra ilk bölümde, kültürün felsefe ile olan yakınlığı gereğince kültür felsefesinin oluşum süreçlerinden bahsedilecektir. Farklı dünya görüşlerinin kültür tezahürleri incelenmeye çalışılacaktır. İlk kısımda insanın kültür ve değerlerle olan ilişkisi üzerinde durularak, günümüz dünyasında değişen kültür algısının temel sebepleri ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci safhasında, İslâm ve kültür formları ele alınarak, özellikle Türk İslâm kültürünün estetik, mimari, sanat alanlarında kimlik inşa edici görevi üzerinde durulacaktır. İslâm toplumlarında kültürün yaşayan bir unsur olduğu ve bu yönüyle asırlardır devam eden geleneğin taşıyıcısı olduğuna dikkat çekilecektir. Devam eden üçüncü bölümde D. Mehmet Doğan'ın kültür hakkındaki genel görüşlerine, aynı zamanda fikirlerinin oluşum sürecinde etkili olan mütefekkirlere değinilecektir. Çalışmada, batılılaşma ile başlayan değişimlerin tarihsel süreçleri, Doğan'ın fikirlerinden hareketle ve bugün gelinen nokta itibarıyla, kazanımlar ve kaybedilenler yine Doğan'ın sunmuş olduğu tespitler ile görülmek istenmiştir. İnsan yaşamında öne çıkan bir konunun tahlil edilebilmesi için tarihsel değişim ve gelişimleri iyi okumak ve anlamlandırmak gerektiği söylenebilir. Bu bağlamda kültür kavramı için geçmişten günümüze getirilmiş olan tanımlamalar ele alınarak süreç gözden geçirilecektir. Bir ideolojiye dönüşen batılılaşmayla birlikte sosyal alanda yaşananlara ilişkin analizler ve kültür alanının toplumların dünyayı görüş biçimine göre tezahürleri D. Mehmet Doğan'ın fikirlerinden hareketle ele alınacaktır. Çalışmada Doğan'ın eserleri okunurken teorik olarak süreç devam etmiş; diğer taraftan Doğan ile görüşmeler yapılarak tezin birlikte okunmasıyla pratik kısım tamamlanmıştır. Çalışmada doğru bir tarih bilgisi, dolayısıyla doğru bir kültürel hafıza oluşturabilme arayışı söz konusudur. Genel bir bakış olarak ifade edilebilecek söz konusu çalışmanın sonuç bölümünde, Mehmet Doğan'ın günümüz kültür yaklaşımlarındaki özgün taraflarına ve batılılaşma tezine karşı sunmuş olduğu tekliflere değinilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of culture will be discussed as a philosophical problem and a general introduction to the place of culture in human life will be made from the definitions of culture. In the first part, after defining the subject, the process of the formation of cultural philosophy will be mentioned in accordance with the relation between the existing culture and philosophy. Cultural manifestations will be studied in different worldviews. The first part focuses on the relationship between human culture and values, and will discuess the main reasons for the changing perception of culture in today's world. The second phase of the study will focus on Islam and cultural forms, especially on the role of Turkish Islamic culture as an identity builder in aesthetics, architecture, art and philosophy. In Islamic societies, it will be noted that culture is a living element and that it is the bearer of the tradition that has been going on for centuries. In chapter three, Mehmet Doğan's views on culture will also be addressed to the contemplationers who are influential in the process of forming his ideas. Based on the ideas of Doğan and the historical processes of the changes that have been experienced with westernization until today, this chapter aims to see the gains and the losses of Doğan on the occasion of the diagnosis and determination. In human life, it is possible to say that to analyze a subject, it is necessary to read and understand historical changes and developments well. In this context, the definition of culture concept from past to present will be examined and changes or developments will be reviewed. The events in the social field, that results from Westernization which has turned into an ideology, and the manifestations of the cultural field according to the language, religion, philosophy, aesthetic perception of the societies will be analyzed with the help of Mehmet Doğan's ideas. The theoretical part of this study is based on the close reading of Doğan's works while the practical part has been completed by conducting interviews with Doğan. This study aims to provide a factual account of history, and as such, aims to create a cultural memory. In the conclusion part of the study, which can be expressed as an overview, the original sides of Mehmet Doğan in today's cultural approaches and his proposals against the westernization thesis will be discussed.