Investigating professional identity of English language teachers in the Turkish context
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimlik araştırması
  1. Tez No: 582088
  2. Yazar: BURCU UZUNÖNER AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE SERDAR TÜLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen kimliği, öğretmenlik mesleği, dil öğretimi, mesleki kimlik gelişimi, Teacher identity, teaching profession, English language teaching, professional identity formation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak, kişisel ve mesleki tecrübelerin Türkiye'deki yabancı dil öğretmenlerinin kimliklerine etkisini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın katılımcıları, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde görev yapan üç Türk yabancı dil öğretmenidir. Bu çalışmanın amacı katılımcıların kendi yarattıkları anlamları ortaya çıkarmak olduğundan bu çalışma için vaka incelemesi seçilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için veriler, devlet üniversitelerinde çalışan üç yabancı dil öğretmeninden yarı yapılandırılmış görüşmeler ve Yaşam Ağacı ve Metafor gibi yazılı ödevler vasıtasıyla toplanmıştır. Görüşmeler, her bir katılımcıyla bireysel olarak ve kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlamak için Türkçe dilinde yapılmıştır. Verilerin tümü kaydedilmiş, yazılı kopyası çıkartılmış ve İngilizce'ye çevrilmiştir. Öğretmenlerin mesleki kimlik algılarını ortaya çıkarmak için veriler, bir nitel araştırma yöntemi olan tematik analiz ile incelenmiştir. Çalışmanın ana bulguları, geçmiş öğrenme tecrübeleri, öğretme tecrübeleri ve hayatlarındaki önemli kişiler başta olmak üzere kişisel ve mesleki tecrübelerin, yabancı dil öğretmeni olarak katılımcıların mesleki kimliklerinde önemli etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra bulgular, katılımcıların toplum algısı, otorite ve kültür konularında ortak ve farklı görüşlere sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to explore the professional identity of English language teachers in the Turkish context. The study also aims to find out personal and professional experiences that influence teacher identity of Turkish EFL teachers within the Turkish context. The participants of the study are three Turkish EFL teachers employed by state universities in Istanbul, Turkey. Case study method was chosen for this study since the aim is to gain insight into an in-depth understanding of participants' own meaning-making. In order to gain insights about the participants own meaning-making, data were collected from three EFL teachers at state universities by means of semi-structured interviews and written tasks i.e., Tree of Life and metaphor activity. The interviews were conducted with each participant individually and in Turkish for a better self-reflection. They were all tape recorded, converted into the verbatim transcript, and translated into English. Data were analyzed using thematic analysis, which is a qualitative research methodology, to unveil the teachers' perceptions towards teachers' professional identity. The main findings of the research revealed that personal and professional experiences of the participants, especially their prior learning experiences, teaching experiences and significant others in their lives, had a significant influence on their identities as Turkish EFL teachers. The results also indicated that the participants had both common and distinct perception of society, authority and culture depending on their personal and professional backgrounds.