Porsuk Baraj Gölü su kalitesi izleme çalışmalarında uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılması
- Tez No: 58213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY DÖĞEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Kirliliği, Uzaktan Algılama, Su Kirliliği Haritaları, Monitorlama, Landsat Uydulan, Water Pollutants, Remote Sensing, Water Pollution Maps, Monitoring, Landsat Satellite
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PORSUK BARAJ GÖLÜ SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARINDA UZAKTAN ALGILAMA VE CO?RAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN KULLANILMASI FATMA BİLGE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Tuncay DÖ?ERO?LU 1997, Sayfa 158 Bu çalışmada Eskişehir'in içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı Porsuk Baraj Gölü su kalite parametreleri ile Landsat-4 Tematik Haritalayıcı (TM) arasındaki ilişkinin saptanması ve gölün kirlilik haritalarının oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, askıda katı madde, NO3-N, PO4-P, klorofil- A ve ışık geçirgenliği ölçüm verileri DSl tarafından temin edilmiş olup, TM band değerlerinin okunmasında ERDAS ve MGE Base Image Programları kullanılmıştır. Su kalite parametreleri ile Uzaktan Algılama verileri arasındaki ilişkinin saptanması ve TM değerleri ile ölçüm verileri arasında en iyi ilişkiyi veren bir model geliştirilmesi amacıyla, parametreler lineer ve çoklu regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Organik kirliliğe neden olan maddeler arasında en iyi ilişkiyi NO3-N parametresi vermiştir. PO4-P değerleri ile Uzaktan Algılama verileri arasında yakın bir ilişki gözlenememiştir. Çoklu regresyon analizi sonucunda oluşan eşitliklerin geçerliliğini kontrol etmek amacıyla Chi2 testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, her bir kirletici parametre için oluşturulan regresyon eşitliklerinden yararlanılarak Porsuk Baraj Gölü kirlilik haritaları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EVALUATION OF THE DIGITAL SPECTRAL DATA AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM FOR ESTIMATING WATER QUALITY PARAMETERS IN THE PORSUK DAM LAKE FATMA BİLGE Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist Prof. Dr. Tuncay DÖ?ERO?LU 1997, Page 158 The aim of this study is to use Landsat TM data for estimating and mapping water quality parameters in the Porsuk Dam Lake which is close to Eskişehir. Suspended sediments (SS), NO3-N, PO4-P, chlorophyll-A and light intensity were the parameters for water quality determination used in this study. These parameters were obtained from the General Directorate of State Hydraulic Works and the samples were collected near simultaneously with the satellite overpass by using ERDAS and MGE Base Image programs. The relation between the brightness values of the first four bands of the TM data and the water quality parameters were found out. It is understood that, except PO4-P, there is a good correlation between brightness values and the water quality parameters. Linear and multiple regression equations of water quality parameters were obtained by using the TM data. The validity of the equations were checked using Chi2 statistical test. At the end, these regression models were used for mapping water quality parameters of the Porsuk Dam Lake. It is done by applying the regression equations to each pixel in the studied area and obtained new bands for each water quality parameter. Then, each water quality parameter bands were contoured by using digital image processing techniques for mapping.