Şincan Uygur Özerk Bölgesinde alternatif turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the alternative tourism potential of the Xinjiang Uygur Autonomous Region
- Tez No: 582212
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Alternatif Turizm, GZFT ve TFZG analizi, Tourism, Xinjiang Uygur Autonomous Region, Alternative Tourism, SWOT and TOWS analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük eyaletlerinden biridir.“Batı Bölgesinin Kalkınma Projesi”(Şi Bu Da Kai Fa) yürürlüğe girdikten sonra; Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin politikaları önde olmakla birlikte, ekonomi, sanayi, ticaret, teknoloji, eğitim, kalkınma, istihdam, yabancı yatırım, iç ve dış politikalar gibi birçok alanda gelişme göstermeye devam etmiştir. Günümüz şartlarına uyum sağlayarak ve bölgenin mevcut koşullarını geliştirerek¸ Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin geleceği daha parlak, daha gelişmiş bir bölge haline getirilmesi hedeflenmektedir. Var olan politikaların içerisinde; ekonominin canlanması, ticaretin ana damarlarından biri olan turizm sektörünün daha ileri bir seviyeye yükseltilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma çerçevesinde; ilk önce, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin iklimi, coğrafi yapısı ve idari yapısı hakkında kısaca bilgilendirme yapılarak, bölgedeki yeraltı zenginlik kaynakları üzerinde durulmuştur. Daha sonra; Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin ekonomisi ve ekonomiyi etkileyen sektörler incelenerek bölgenin turizm durumu, turistik arz potansiyeli değerlendirilmeye çalışılmıştır. En son aşamada ise; Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin alternatif turizm sahaları ve alternatif turizmi geliştirmeye yönelik politikaları çerçevesinde araştırma yapılarak bölgenin alternatif turizminin güçlü ve zayıf yönleri, tehdit ve fırsatları tespit edilerek GZFT analizi yapılmıştır. Ayrıca, TFZG matrisi aracılığı ile alternatif turizme yönelik politikalardaki zayıf yönlerin güçlendirilmesi, tehditlerin fırsata dönüştürülmesi için stratejiler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the“West China Development”(Xi Bu Da Kai Fa) project entered into force, the policy of the region has been in the forefront within the Xinjiang Uygur Autonomous Region, one of the largest provinces of the People's Republic of China, while it has developed and continues to evolve in many areas (such as economy, industry, trade, technology, education, development, employment, foreign investment, internal and foreign policy). By improving the existing conditions of the region while adapting to today's conditions, the aim is to make the region more developed, where its future is brighter. Within the existing policies of the revival of the economy, improvement and develop of the tourism sector, which is one of the main arteries of commerce, is intended. In this study; firstly, the underground and mineral resources of the Xinjiang Uygur Autonomous Region are examined by briefly informing on the region's climate, geographical and administrative structure. Afterwards; the state of tourism and the touristic potential of the Xinjiang Uygur Autonomous Region has been evaluated by analyzing the region's economy and the sectors affecting the economy. In the last stage; through examining the region's alternative tourism areas and policies for alternative tourism development, a SWOT analysis has been conducted by determining the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Xinjiang Uygur Autonomous Region's alternative tourism. Also, strategies have been made via TOWS for the elimination of weaknesses present within the policies for alternative tourism and for turning threats into opportunities.