Oyunculuk eğitiminde ses alıştırmaları
Voice exercises in acting education
  1. Tez No: 582224
  2. Yazar: ALEV BEYAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Sesin Oluşumu, Nefes, Beden, Ses Alıştırmaları, Sound, Sound Formation, Breath, Body, Sound Exercises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, oyunculuk eğitiminde sesin önemi, ses ve beden arasındaki olmazsa olmaz bütünlük, sesin oluşumu ve bu oluşumda yardımcı rol oynayan ses organları, sesin geçmişi, nefesin sesin oluşumunda üstlendiği rol, beden bilinci ve son olarak da ses, nefes ve beden egzersizlerinin oyunculuk eğitimine sağladığı katkıyı vurgulamak amaçlanmıştır. Bu çalışmada verilen alıştırma örnekleriyle oyunculuk eğitimi alan kişilerin ses ve yapısıyla ilgili bilmesi gereken temel koşullar ele alınmıştır. Sesin oluşumu ve gelişimi konusunda gerek eğitim gerekse anatomik yönden incelemeler yapılmış; sesin oluşum süreci, bu süreçte yer alan organlar, bu organların işlevleri ve bu organlarla sesin oluşumu arasındaki bağlantılar incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda da doğru nefes ve konuşma tekniklerinden yola çıkılarak, gerekli alıştırma ve yöntemlerle eğitim yapılması sonucuna ulaşılmıştır. Günümüzde sesin kullanım alanlarındaki yanlış bilinenler, dış etmenler, kişinin yapması gereken egzersizleri yapmaması ya da yanlış yapması gibi birçok nedenlerden dolayı sesin verimliliği azalmıştır. Bu çalışmanın amacı oyuncuya gerekli yolu gösterip, oyuncunun bedeninde ve zihnindeki engelleri aşarak duyguyla bütünleşmiş doğal ve özgür bir ses elde etmesini sağlamaktır. Anlamlı ya da anlamsız, oyunculuk sanatının içinde yer alacak her sesin, doğal ve etkili olabilmesi için eğitim içinde eğitimsizlik de gerekli olabilir. Yani fazla kontrol sesi doğallığından ve akıcılığından uzaklaştırabilir. Yapılan gözlem ve araştırmalar sonucu ses ve duygu arasında ayrılmaz bir bütünlük olduğu saptanmıştır. Gerçek duyguyla bütünleşen ses de yeterince doğal ve etkili olacaktır. Bu çalışmada, aslında sadece ses eğitimi değil, sesin nasıl en doğal şekilde kullanılacağı da ele alınmıştır. Son olarak ekler bölümünde bakıldığında oyunculuk eğitimi veren okullarda uygulanan genellikle sahne, rol ve konuşma sanatı tekniği derslerinde, bir oyuncu adayına çalışması için verilen örnek tiradlar, sahne parçaları ve tekerlemelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to emphasize the importance of voice in acting education, integrity between voice and body, formation of voice and the organs of voice that play a role in this formation, history of voice, formation of voice and body consciousness and contribution of voice, breath and body exercises to acting education. In this study, with the examples given, the basic conditions that should be known about the voice and structure of the people who are trained in acting are discussed. Both education and anatomical examinations were performed on the formation and development of sound; The process of the formation of sound, the organs involved in this process, the functions of these organs and the relationship between these organs and the formation of sound are examined. As a result of these examinations, it was concluded that the right breathing and speaking techniques were used and training was provided with the necessary exercises and methods. Nowadays, the sound efficiency is reduced due to many reasons such as misconceptions, external factors, not doing or doing wrong exercises. The aim of this study is to show the player the necessary path and to overcome the obstacles in the body and mind of the player to provide a natural and free sound integrated with emotion. Meaningful or meaningless, any voice that will take place in the art of acting, to be natural and effective in education may be necessary in the lack of education.In other words, excessive control sound can remove its naturalness and fluency. As a result of the observations and investigations, it was found that there is an integral integrity between sound and emotion.The sound, which integrates with real emotion, will also be natural and effective enough. In this study, not only voice training, but also how to use sound in the most natural way is discussed. Finally, when we look at the annexes section, sample tyrants, stage pieces and nursery rhymes given to a prospective actor are given in the stage, role and speech art techniques courses that are generally applied in acting schools.