Öğretimsel videoların sınıflandırılması: Bir içerik analizi çalışması
Classification of instructional videos: A content analysis study
- Tez No: 582329
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KARAMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TAŞLIBEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim videoları, video sınıflama, video isimlendirme, içerik analizi, instructional videos, video classification, video types, video naming
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Öğretim videolarının sınıflandırılmasında veya isimlendirilmesinde alanyazın taraması sonucunda bir belirsizlik olduğu göze çarpmaktadır. Araştırmalar, aynı tür öğretim videolarının farklı isimlendirmeler ile kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Videoların isimlendirme ve tanımlamalarında bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, öğretim videoları ile ilgili alanyazında kullanılan isimlendirme ve nitelendirmelerin incelenmesi ve video tanımlama/sınıflama çerçevesinin oluşturulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmanın amacı doğrultusunda içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. ISI indeksli veri tabanından 2008-2018 yılları arasında yayınlanmış ve anahtar kelimelerinde veya başlığında“instructional video”olan makaleler taranmıştır. Daha sonra bu makaleler doküman analiz yöntemi ile incelenerek taranmıştır. Bu makaleler içerik analizine tabii tutularak derinlemesine incelenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen tema ve kategoriler ile bir sınıflama çerçevesi oluşturulmuş ve bu sınıflama çerçevesi doğrulama çalışması ile sınanmıştır. Bulgular: Çalışmalardaki video özelliklerinin etkileşim, ekran tasarımı, sıralı olabilme, içerdiği bileşenler (resim, ses ve metin gibi), konu içeriği ve bağlantı gibi temel boyutlar etrafında da toplandığı görülmüştür. Bu temel boyutlar üzerinden oluşturulan sınıflama çerçevesi bir doğrulama çalışması ile sınanmış ve geçerliliğini sağladığı görülmüştür. Sonuç: Öğretim videolarının sınıflandırılmasının videoların sahip olduğu temel boyutlar üzerinden yapılması yoluna gidilmiş ve temel boyutlar üzerinden sınıflama çerçevesi önerilmiştir. Video tanımlama kartı olarak kullanılabilecek bu sınıflandırma, araştırmacıların ihtiyaç duydukları videolara erişim kolaylığını ve hızını artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: After literature review, an uncertainty was found at classifying or naming of instructional videos. The same kind of instructional videos are used in research with different names. There is a need to have a framework for naming and identifying instructional videos. In order to eliminate this uncertainty, it is aimed to analyze the properties of instructional videos and establish a video definition / classification framework. Method: Content analysis was employed in this study. The articles published between 2008-2018 and whose keywords or title contains“instructional video”were searched from the article database with ISI index. By examining with document analysis method, these articles were identified as the study documents of this research. These study documents were examined deeply by content analysis method. A classification framework was created with the themes and categories obtained after content analysis study and then this classification framework was tested with a validation study. Findings: It was found that the properties of instructional videos are gathered around some basic themes such as interaction, screen design, being sequential, components (such as pictures, sound and text), subject content and connection. The classification framework created on these basic themes was tested with a validation study and it was found to be valid. Result: It was found that the classification of instructional videos should be done on the basic dimensions of the videos and it was proposed a classification framework based on these basic dimensions. This classification, which can be used as a video identification card, will make researchers access the videos they need easier and more quickly.