Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilinçli su tüketimi davranışlarının araştırılması
An investigation on science teacher candidates' conscious water consumption behaviors
- Tez No: 582398
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Bilinçli Su Tüketimi, Fen Bilgisi, Çevre Eğitimi, Water, Conscious Water Consumption, Science Teaching, Environmental Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Birleşmiş milletlere göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 2/3'sinden daha fazlası (6 milyar civarında insan) su kıtlığı çekecektir. Su yeryüzünde sınırlı bir kaynak olduğu için bilinçli su tüketimi hayati bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, 2017/2018 akademik yılında Necmettin Erbakan, Aksaray ve Çanakkale 18 Mart Üniversitelerinin Eğitim Fakültelerinde okuyan Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilinçli su tüketimi davranışları üçlü likert tipi tutum ölçeği vasıtasıyla araştırılmıştır. 312 adet Fen Bilgisi öğretmen adayından toplanan veriler, SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bu tutum ölçeğinin alfa katsayısı (Cronbach's alpha) değeri 0.656 olarak hesaplanmıştır. Bilinçli su tüketimi bakımından erkek ve kadınların ortalama puanları sırasıyla 17,41±4,01 ve 17,83±3,71'dir. Kadın ve erkekler arasında anlamlı bir fark yoktur (p=0,646). Bilinçli su tüketimi bakımından üç üniversite arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsizdir (p=0,844). Bu araştırma sonucunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının bilinçli su tüketim davranışlarının orta düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Fen Bilgisi Öğretmen adaylarının bilinçli su tüketim davranışlarını geliştirmek için Fen öğretimi ve Çevre eğitimi esnasında, sergiler, proje ve kısa film yarışmalarını içeren, eğitim amaçlı ziyaretler ve saha çalışması vb. daha fazla etkinliğin yapılması tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
According to United Nations, water scarcity will reach more than 2/3 of the world population (about 6 billion people) by 2050. As water is a limited resource in the earth, conscious water consumption is extremely vital. In this study, conscious water consumption habits of science teacher candidates who continuing education faculties of Necmettin Erbakan, Aksaray and Çanakkale 18 Mart Universities was investigated by way of triple likert type attitude scale in the 2017/2018 academic year. The collected datas from 312 Science Teacher Candidates were analized by SPSS soft ware programme. Cronbach's alpha was calculated as 0,656. The medium points of conscious water consumption were 17,41±4,01 and 17,83±3,71 for male and females, respectively. There was no statisticslly significant diffrences between male and female (p=0,646). There were no significant diffrences in terms of conscious water consumption between three universities (p=0,844). The findings of present study has been shown that conscious water consumption behaviors of science teacher candidates were a medium level. As a result, during science teaching and environmental education, it has been strongly advised that more activities including exhibitions, project and short film competitions, educational visits and field work etc. in order to improve conscious water consumption behaviors of science teacher candidates.