Geri Dön

Şekerpancarında (beta vulgaris L.) F2 generasyonunda açılan monogerm tek bitkilerin döl testi

Progeny test of single monogerm plants segregated in F2 generation of sugar beet (beta vulgaris L.)

  1. Tez No: 58250
  2. Yazar: GÖKTEN GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 50

Özet

Bu araştırma 1995 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin Şeker Araştırma Enstitüsü, Etimesgut Deneme stasyonu'nda yürütülmüştür. Araştırmada Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'dan temin edilen monogerm hatlarla Şeker Enstitüsü'ndeki multigerm familyaların melezlenmesiyle F2 generasyonunda seçilen monogerm tek bitkiler 45x20 cm aralık mesafede 3 tekerrürlü olarak ekilmiştir.Bu tek bitkilerin pancar verimi, şeker varlığı (digestion), arıtılmış şeker varlığı, arıtılmış şeker verimi, sodyum, potasyum ve zararlı azot varlığı belirlenmiştir. Buna göre bazı verim ve kalite öğeleri dikkate alınarak farklılıkların istatistiki olarak önemli olup olmadığı araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre en yüksek pancar verimi, 6004 kg/da ile 34 numaralı hatta bulunmuştur.Buna karşılık en düşük pancar verimi ise 2386 kg/da ile 4 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek şeker varlığı, %18.54 ile Fiona çeşitinde, en düşük şeker varlığı ise % 13.38 ile 41 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek arıtılmış şeker varlığı, % 15.38 ile Fiona çeşitinde, en düşük arıtılmış şeker varlığı ise % 8.70 ile 41 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek arıtılmış şeker verimi, 804 kg/da ile 15 numaralı hatta, en düşük arıtılmış şeker verimi ise 317 kg/da ile 4 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek sodyum (Na) değeri, 5.16 meq/100 g ile 46 numaralı hatta, en düşük sodyum değeri ise 1.14 meq/100 g ile 33 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek potasyum (K) değeri, 8.73 meq/100 g ile 44 numaralı hatta, en düşük potasyum değeri ise 4.56 meq/100 g ile 4 numaralı hatta bulunmuştur. En yüksek a- amino azot değeri, 5.28 meq/100 g ile 44 numaralı hatta, en düşük os- amino azot değeri ise 1.99 meq/100 g ile 9 numaralı hatta tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Pancar verimi, şeker varlığı, arıtılmış şeker varlığı, arıtılmış şeker verimi, sodyum varlığı, potasyum varlığı, zararlı azot (a- amino azot) varlığı.

Özet (Çeviri)

This research has been carried out at Etimesgut Experimental Station of Sugar Institute of Turkish Sugar Factories Company in 1995. Selected monogerm single plants from F2 generation that was obtained by crossing monogerm lines from USA and France and multigerm families from Sugar Institute were sown in 45 x 20 cm with 3 replications. In this single plants, root yield, digestion, pure sugar content, pure sugar yield, sodium, potassium and harmful nitrogen content were determined. According to some yield and quality factors, it was examined if differences were statistically important or not. According to the results the highest root yield was found in line 34 with 6004 kg/da while the lowest was got in line 4 with 2386 kg/da. The highest sugar content in Fiona variety with 18.54% and the lowest in line 41 with 13.38% were recorded. '* The highest pure sugar content was obtained in Fiona variety with 15.38% and the lowest was determined in line 41 with 8.70%.The highest sugar yield in line 15 with 804 kg/da and the lowest sugar yield in line 4 with 317 kg/da were obtained. The highest and lowest sodium values were determined in line 46 with 5.16 meq/100g and in line 33 with 1.14 meq/100 g, respectively. The highest and lowest potassium values were got in line 44 with 8.73 meq/100 g and in line 4 with 4.56 meq/100 g, respectively The highest a- amino nitrogen was got in line 44 with 5.28 meq/100 g, while the lowest was obtained in line 9 with 1.99 meq/100 g. KEY WORDS: Root yield, sugar content, pure sugar content, pure sugar yield, sodium content, potassium content, harmful nitrogen (0- amino nitrogen) c.sntent.

Benzer Tezler

  1. Farklı sulama yöntemleri ve düzeylerinin şekerpancarında verim, kalite ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisi

    Root yield, quality and physiological properties of sugarbeet under both different irrigation methods and levels

    SELÇUK ÖZBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    ZiraatÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT YILDIRIM

  2. Şeker pancarında (Beta Vulgaris L.) su-verim ilişkilerinin ve bitki su stres indeksi (CWSI) kullanılarak sulama zamanının belirlenmesi

    Determination of water-yield relationships and irrigation scheduling using crop water stress index (CWSI) in sugar beet (Beta Vulgaris L.)

    ALİ KAAN YETİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ZiraatBursa Uludağ Üniversitesi

    Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BURAK NAZMİ CANDOĞAN

  3. Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) kuraklık stresine tolerans/dayanıklılık üzerine manyetik alanın etkisi

    The effect of magnetic field on tolerance/resistance to drought stress in sugar beet (Beta vulgaris L.)

    İREM POYRAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ZiraatAnkara Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ

  4. Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) çinko ve rizobakteri uygulamasının verim ve kalite üzerine etkileri

    The effects of zinc and rhizobacteria on the production and quality of sugar beet (Beta vulgaris L.)

    GÜLNUR SAMATLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    ZiraatErciyes Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞATANA

  5. The effect of ploidy level on plant regeneration in sugar beet (Beta vulgaris L.)

    Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) ploidi seviyesinin bitki rejenerasyonuna etkisi

    YASEMİN PARASTOUK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2006

    BiyolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE