Evli bireylerin evlilikte uyum ve eş destek düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişki
The relationship among spouse support, marital adjustment and psychological well-being in married i̇ndividuals
- Tez No: 582621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilikte Uyum, Eş Desteği, Psikolojik İyi Oluş, Marital Adjustment, Spouse Support, Psychological Well-Being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, evli bireylerin evlilikte uyum ve eş destek düzeyleri ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki olası ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca evlilikte uyum, eş desteği ve psikolojik iyi oluş; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, evlilik süresi ve çocuk sayısı değişkenleri ile incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ili, Başakşehir, Bakırköy, Şirinevler ve Üsküdar ilçelerinden seçilen 300 evli bireyden oluşmuştur. Araştırma için seçilen değişkenler arasındaki ilişki nicel yöntemlerle analiz edildiğinden dolayı, evli bireylere“Evlilikte Uyum Ölçeği”,“Eş Destek Ölçeği”,“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizleri sonucunda Psikolojik İyi Oluş Ölçeği toplam puanı ile Evlilikte Uyum Ölçeği toplam puanı ve Eş Destek Ölçeği toplam puanı arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu; Evlilikte Uyum Ölçeği toplam puanı ile Eş Destek Ölçeği toplam puanı arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu; Evlilikte Uyum Ölçeği toplam puanı ile yaş ve evlilik süresi arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu; Eş Destek Ölçeği toplam puanı ile yaş ve evlilik süresi arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu, Eş Destek Ölçeği toplam puanının Psikolojik İyi Oluş toplam puanını yordadığı; Eş Destek Ölçeği toplam puanının Evlilikte Uyum Ölçeği Toplam Puanını anlamlı bir şekilde yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the possible relationship between marital adjustment and marital adjustment levels of married individuals and their levels of psychological well-being. In addition to this, marital adjustment spousal support and psychological well-being have been carried out with gender, age, income level, level of education, duration of marriage and variability in the number of children. Sample of the research had been consisted of three hundred individual who were chosen from province of İstanbul distnict of. As the relationship between the variables chosen for the research was analyzed by quantatitave methods,“Marital Adjustment Scale”,“Spouse Support Scale”, and“Psychological Well-Being Scale”were implemented to married individuals. It has been determined that positive and significant relationship were between the total score of Psychological Well-Being Scale and total score of Marital Adjustment Scale and total score of Spouse Support Scale, to be negative and a meaningful relationship between total score of Marital Adjustment Scale and Spouse Support Scale, to be negative and a meaningful relationship between total score of Marital Adjustment between age and marriage period, and the total score of the Spouse Support Scale has predicted the total score of the Psychological Well-Being Scale and the total score of the Spouse Support Scale has predicted meaningly the total score of the Marital Adjustment Scale.