8 Numaralı manastır Şer'iyye Sicili'nin (1-64. varak)transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1050-1051/M.1640-1642)
Transcription and evaluation of Manastır Sharia Court Regester Number 8 (Pages 1-64.)
  1. Tez No: 582696
  2. Yazar: ESRA ERİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Manastır, Osmanlı Devleti, Court Registers, Manastır, The Ottoman State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Osmanlı arşiv vesikalarının en önemli kaynaklarından biri olma özelliğini taşıyan Şer'iye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin siyasî, hukukî ve ekonomik düzeninin, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinin ve sosyal yapının ortaya çıkarılmasını sağlayan önemli belgelerdir. Osmanlı Devleti'nin kurumsal yapıları tarafından korunarak günümüze kadar getirilen bu vesikalar, orijinal, güvenilir ve objektif özellik taşıdığından dolayı birinci elden kaynak olarak yapılan çalışmalara ışık tutmuştur. Bu çalışmada, 8 Numaralı Manastır Şer'iye Sicili'nin 1-64 varakları incelenerek XVII. yüzyılın ilk yarısında bir Balkan şehri olan Manastır'ın sosyal, kültürel, siyasî, ekonomik, hukukî ve siyasî yapısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışılan sicilde Manastır, Rumeli Eyaleti'nde Paşa Sancağı'na bağlı bir kaza merkezidir. Şehir bugünkü sınırlarımızın dışında olup Makedonya sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bölgede çok sayıda etnik gruptan insanlar yaşaması (Müslüman, Yahudi, Nasrânî, Ermenî, Rus, Kıbtî, Çingene, Arap, Türk) dillerin, dinlerin ve kültürlerin kaynaştığı ve birlikte yaşadığı bir yer olması bölgeye ayrı bir özellik kazandırmaktadır. Bu özellik yer, şahıs, mahallî isim ve kelimelere de yansımıştır. Bölgeyle ilgili çalışmaların az olması, çalışmada geçen bazı isimlerin okunmasını güçleştirmişse de Manastır Şer'iye Sicili'nin bölge tarihi ve bölgenin yapısını aydınlatmak açısından birinci elden kaynak olarak ulaşılması sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sürecinde belgelerin transkripsiyon kısmında her bir belgeye sayfa numarası ve belge numarası verilerek tasniflenmesi sağlanıp belgelere daha kolay bir şekilde ulaşılması sağlanmıştır.Sicilin 1-64 varakları arası 841 tane belge tespit edilip, belgelerin konuları alacak verecek, alım satım, miras, nafaka, mehir, boşanma, vakıf, atama ve görev tevcihleri, vergi, gasp, yaralama ve hırsızlık gibi olaylardır. Bahsedilen belgeler, bölgenin iktisadî ve içtimaî yapısıyla ilgili önemli bilgiler sunmakla birlikte Osmanlı Devleti'nin idarî, siyasî ve adlî yapısıyla ilgili bilgilere de ulaşmamızı sağlamaktadır. Bu nedenle sicilin pek çok araştırmacı için önemli bir kaynak olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Being one of the most important sources of Ottoman archives, the Şer'iye registers are the important documents that provide for the emergence of the political, legal and economic order of the Ottoman State and the social structure of people. These documents, which have been brought up to the present day by protecting the institutionial structures of the Ottoman State, have kept light on the works carried out as first hand source due to their original, reliable and objective feature. In this study, 1-64 pages of Number 8 Manastır Şer'iye Registry are examined and it is aimed to reveal the social, cultural, political, economic, legal and political structure of Manastır, which is a Balkan city in the first half of the XVIIth century. In the study, Manastır is an accident center attached to Pasa Sancağı in Rumeli province. The city is now outside of our nerves and is located within the borders of Macedonia. People living in a large number of ethnic groups (Jewish, Nasrani, Armenian, Kıbtî, Gypsy, Arab, Russian, Turk) have a unique feature of a region where languages, religions and cultures live together and live together. This feature is reflected in place, persona, local name and words. Even though the studies related to the area were low, the reading of some names in the study strengthened the Manastır Şer'iye Registry as a first-hand source of illumination of the history of the region and the structure of the region. In the process of research, each document was provided with a page number and a document number in the transcription section of the documents, and it was ensured that documents were easily accessed. 841 documents between the pages 1-64 of the register will be identified, the documents will give the subject, trading, inheritance, alimony, city, divorce, foundation, assignment and task, taxes, extortion, wounding and hirazlok events such as events. These documents provide important information about the economic and social structure of the region, but also provide information about the administrative, political and judicial structure of the Ottoman State. Therefore, it is understood that the registry is an important resource for many researchers.