Konut alanlarında biçimlenişin uygulama imar plan ve yönetmelikler bağlamında irdelenmesi; Kayseri Kavakyazısı Bölgesi
Investigation of formation in housing areas within the conclusion of implementation zoning plans and regulations; Kayseri Kavakyazısı Region
  1. Tez No: 582697
  2. Yazar: EKİN GENÇ PALAMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Planlaması, İmar mevzuatı, İmar Planı, İmar yönetmeliği, Plan notları, Yoğunluk, Urban Planing, Zoning Legislation, Zoning Plan, Zoning Regulations, Plan Notes, Density
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kentlerimizin yapılaşması ve mimarlık hizmetlerinin yürütülmesi sürecinde; hukuki bağlayıcılığı olan imar mevzuatı hiyerarşisi üst kararları doğrultusunda alt kararlarının hazırlanması gereklidir. Ancak; günümüzde merkezi ve yerel yönetimlerce yürürlüğe konulan imar yönetmelikleri, plan notları ve komisyon raporlarında birbirleri ile uyumlu olmayan karar ve değişiklikler ile bu hiyerarşiye uyulmadığı ve plan bütünlüğünün bozulduğu gözlemlenmektedir. Bu çalışmada; 1985 ile 2017 yılları arasında yerel ve merkezi yönetimlerce hazırlanan imar yönetmelikleri, plan notları ve komisyon raporları kararlarının aralıklı senelerde değişiklikleri incelenmiştir. Bu değişikliklerin imar parselinden, yerleşim dokularına kadar, uygulama imar planı ile belirlenmiş yapı yoğunluklarını arttırdığı, kentsel altyapı, üstyapı ve sosyo-kültürel yapının yetersiz kalmasına neden olacağı öngörülmüştür. Bu kapsamda öncelikle; imar mevzuatı hükümleri, hiyerarşik düzeni ve işleyiş süreci üzerinde durulmuş, ardından 1985-2017 yılları arasında merkezi ve yerel yönetimlerce hazırlanan imar yönetmelikleri, plan notları ve komisyon raporlarının yoğunluk artışına neden olan maddeleri irdelenmiştir. Oluşturulan kuramsal altyapı Kayseri Kavakyazısı Bölgesi çalışma alanında seçilmiş konutlarda eski ve yeni yönetmelikler ve plan notları üzerinden karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Artışın kente getirdiği sosyal ve fiziksel yük ortaya konmuş; sorunun çözümüne yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the structuring of our cities and the execution of architectural services, the preparation of sub-resolutions in line with the upper resolutions of the zoning legislation which is legally binding is required by the hierarchical order of the legislation. However, it is observed that this hierarchy is not complied with and the integrity of the plan is disrupted by the incompatible decisions and changes in the zoning regulations, plan notes and commission decisions put into force by the central and local governments. In this study, the changes in zoning regulations, plan notes and commission decisions prepared by local and central governments in intermittent years were examined between 1985 and 2017. It is predicted that these changes will increase the building densities determined by the implementation zoning plan, from the zoning parcel to the settlement structures, and will cause insufficient urban infrastructure, superstructure and sociocultural structure. In this context, primarily; the provisions of the zoning legislation, hierarchical order and operation process were emphasized, and then the articles that caused the increase in the intensity of the zoning regulations, plan notes and commission decisions prepared by the central and local governments between 1985 and 2017 were examined. The theoretical background was analyzed comparatively on previous and current regulations and plan notes in selected residences in the study area of Kayseri Kavakyazısı Region. The social and physical burden brought by the increase to the city has been revealed; some solutions have been offered.